Het Belang van Limburg

“Ze gingen op de koffie”

Albanezen ontkennen gijzeling:

-

Nadat de procureur in april negen jaar cel eiste voor Nederlande­r T.H., die als vermeende opdrachtge­ver terechtsta­at in het proces rond de home invasion op een rijk koppel in Voeren, kwamen gisteren de advocaten van de beklaagden aan het woord. Een bende Albanezen zou de overval hebben uitgevoerd. Ze worden door T.H. ook beschuldig­d van de gijzeling van zijn gezin, maar zelf beweren ze enkel op de koffie te zijn geweest.

T.H. (57) riskeert negen jaar cel voor de opdracht tot homejackin­g op zijn ex-schoonoude­rs. “Onlogisch”, volgens zijn advocaat meester Swennen. “Mijn client werd zelf slachtoffe­r van een gijzeling door die mannen. Hij kan dan toch nooit dezelfde straf krijgen als hij maar voor de helft van de tenlastele­ggingen vervolgd wordt?”

Waar de procureur geen enkele twijfel over heeft, is dat de vijftiger zelf het hele plannetje bedacht. Al wilde hij volgens zijn raadsman enkel 135.000 euro recuperere­n, een som die hij nog tegoed had van zijn ex. “Maar nooit heeft mijn client gewild dat er geweld werd gebruikt. Men zou op een diplomatie­ke en correcte maar kordate wijze bij die mensen aankloppen.”

Ondanks de belofte dat er zo’n 1,6 miljoen euro te rapen viel in de villa, werden er helemaal geen centen gevonden tijdens de home invasion op 19 september 2015. De Albanezen brachten enkele weken later dan maar een bezoekje aan de Nederlande­r in zijn vakantiehu­isje in Spa. Volgens hem ging het om een ware gijzeling van zijn gezin. Maar de Albanezen houden vol dat ze enkel wat koffie kwamen drinken.

De Albanezen hopen op straffen met uitstel of straffen die zich beperken tot de voorlopige hechtenis voor de bewezen verklaarde feiten. Vonnis op 26 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium