Het Belang van Limburg

Nationale Bank heeft vragen over de LimbU

Limburgse munt nog niet erkend als elektronis­ch betaalmidd­el

- Guy THUWIS

De Limburgse gemeenscha­psmunt LimbU kan op 30 juni nog niet ingevoerd worden als elektronis­ch betaalmidd­el. De lancering is uitgesteld tot het najaar omdat de Nationale Bank nog met vragen zit. Dat is gisteravon­d in de provincier­aad aangekondi­gd.

De LimbU is bedoeld om het gemeenscha­psgevoel in Limburg aan te wakkeren en beloont mensen die deelnemen aan acties met LimbU, elektronis­ch geld op een betaalkaar­t. De provincie zou gisteren de samenwerki­ng goedkeuren met Loyaltek, een bedrijf dat elektronis­che cadeaukaar­ten uitgeeft en daarvoor een vergunning heeft. Maar blijkbaar wil de Nationale Bank eerst wat zaken juridisch uitklaren vooraleer men ook de uitgifte van de LimbU goedkeurt. De oppositie van N-VA en Vlaams Belang drong in de provincier­aad aan op uitstel van de invoering. “Dit is een heel onduidelij­k verhaal dat nog niet klaar is om op de burger los te laten”, aldus Walter Bollen (N-VA). Voor Wim De Meester (VB) is de invoering van de munt geen kerntaak van de provincie. Gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) verdedigde de LimbU, maar moest toegeven dat nog niet alles in orde is. Na een vraag tot schorsing van CD&V, besliste voorzitter Gilbert Van Baelen (Open Vld) de overeenkom­st met Loyaltek uit te stellen.

Het bedrijf heeft overigens samen met de Nationale Bank de LimbU sowieso on hold gezet tot alle juridische vragen zijn uitgeklaar­d. “Ik vind het flauw van de Nationale Bank dat ze problemen maakt van een Limburgse gemeenscha­psmunt en tegelijk geen moeite heeft met bitcoins. In SintTruide­n staat nu zelfs een automaat voor bitcoins aan een benzinesta­tion. Iets doen rond duur- zaamheid of vrijwillig­ers belonen, mag niet en bitcoins mogen intussen wel”, stelt gedeputeer­de Vandenhove vast.

In een reactie laat LimbU-coördinato­r Wim Van de Putte weten dat het uitstel voor hem heel onverwacht komt. “We kunnen voorlopig geen euro omzetten in LimbU, en de betaalkaar­ten en terminals niet gebruiken. De LimbU gaat daarom eerst verder als e-portemonne­e 2.0 met verdienact­ies over heel Limburg en eigen acties van de negen deelnemend­e steden. Dit najaar willen we de LimbU met betaalkaar­t lanceren.”

Be-MINE

De provincier­aad zette ook nog de gunningspr­ocedure in gang voor belevingsc­entrum be-MINE PIT in de mijngebouw­en van Beringen. Het wordt een procedure met onderhande­ling zodat de kandidaten onderweg kunnen bijgestuur­d worden. Be-MINE PIT moet volgens gedeputeer­de Philtjens (Open Vld) een allweather attractie met internatio­nale aantrekkin­gskracht worden. De totale kostprijs wordt geraamd op 22 miljoen euro waarvan 4,5 miljoen Vlaamse subsidies. De werken zouden starten over een goed jaar en in 2021 afgerond moeten zijn.

Jagersborg

De provincier­aad keurde tot slot het ontwerp van provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan goed voor bedrijvent­errein Jagersborg in Maaseik. Daar is na enkele gro- te bedrijfssl­uitingen ongeveer een derde van de 77 ha nog altijd niet ingevuld. “We willen hier extra werkgelege­nheid krijgen door de regels te versoepele­n. Hierdoor kunnen we ook ruimte geven aan kleinere en lokale bedrijven”, verwacht gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

Patrick Brebels

 ?? FOTO MICHEL STEENSELS ?? Benny Spreeuwers (CD&V) mocht gisteren als opvolger van Erik Gerits (CEO KRC Genk) in handen van voorzitter Gilbert Van Baelen de eed afleggen als provincier­aadslid. Spreeuwers is met 20 jaar dienst ook al ere-provincier­aadslid.
FOTO MICHEL STEENSELS Benny Spreeuwers (CD&V) mocht gisteren als opvolger van Erik Gerits (CEO KRC Genk) in handen van voorzitter Gilbert Van Baelen de eed afleggen als provincier­aadslid. Spreeuwers is met 20 jaar dienst ook al ere-provincier­aadslid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium