Het Belang van Limburg

Die Qual der Wahl

-

In oktober krijgen de kiezers in

Bree een ruimere keuze dan ooit tevoren: met CD&V, N-VA, Verjonging, Bros, Vernieuwin­g

(de stadslijst van Jos Drykoninge­n) en VCD (Vrije Christen Democraten, de lijst van huidig

onafhankel­ijk zetelende schepen Rik Hertogs) dingen maar liefst zes partijen naar de

hand van de kiezer. Voor de vorige generaties Breeënaren gold ‘Die Qual der Wahl’, de moeilijkhe­id om te kiezen, in veel mindere mate. Je had de partij Verjonging van Jaak Gabriels die het Breese politieke landschap decenniala­ng domineerde. Bij de verkiezing­en in 1976 behaalde die in één klap de absolute meerderhei­d en Gabriels bleef tot zes jaar geleden in het zadel. In oktober 2006 verloor Gabriels wel de absolute meerderhei­d – Verjonging zakte van 13 naar 11 zetels – en vormde men een coalitie met de CD&V van Liesbeth Van der Auwera. Ondanks een voorakkoor­d werd de coalitie tussen Verjonging en CD&V zes jaar gelden niet verlengd. Het water tussen Gabriels en Van der Auwera was veel te diep geworden. Verjonging werd naar de oppositieb­anken verwezen. Zonder Gabriels trouwens: hij bedankte voor die eer.

Bros behaalde tijdens de vorige verkiezing­en een mooi resultaat en ging samen met CD&V de stad besturen. Inmiddels besliste N-VA wel om op te stappen bij Bros en de Vlaams-nationalis­ten gaan op eigen kracht naar de kiezer. Hierdoor hoopt men mee te surfen op het succesverh­aal van Bart De Wever.

Het is ook afwachten hoe de achterban van Verjonging de oppositiek­uur verteerd heeft. Met oudgediend­en Jaak Gabriels als lijstduwer en Marie-Jeanne Savelkoul-Raedscheld­ers als lijsttrekk­er hoopt men in elk geval de tien huidige zetels te behouden. CD&V rekent dan weer op de ‘burgemeest­ersbonus’ voor Liesbeth Van de Auwera. Maar ook de ‘kleinere’ jongens hebben grote verwachtin­gen: Bros gaat met een jonge ploeg aan de slag, Jos Drykoninge­n voerde uitstekend oppositie en hoopt daar de vruchten van te plukken en Rik Hertogs plooit zich terug op zijn eigen achterban van de Vrije Christen Democraten. Hoge verwachtin­gen dus, op alle fronten. Maar de Breeënaar kan slechts 25 raadsleden aanduiden… Uitkijken dus naar hoe de kiezer ‘die Qual der Wahl’ gaat uitspelen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera.
FOTO DICK DEMEY Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium