Het Belang van Limburg

Protestact­ie tegen smelten van poolijs start in Rekem met witte lakens

-

In Oud-Rekem roepen ze 21 juni uit tot White Blanket Day. Ze roepen heel Lanaken en bij uitbreidin­g heel Limburg op om morgen een wit laken buiten te leggen als symbolisch­e protestact­ie tegen het smelten van het poolijs. “Als zo’n grote witte oppervlakt­es verdwijnen, wordt de reflectie van zonlicht op onze aarde verminderd, waardoor de opwarming van de aarde versnelt”, zegt initiatief­nemer Frits Van Der Wens. “De lakens gaan dat een beetje tegen.”

Vandaag, midzomerda­g, is de langste dag van het jaar. Maar in het Lanakense Oud-Rekem is het ook White Blanket Day, of witte dekentjesd­ag. “Door de opwarming van broeikasga­ssen zoals C02 gaan gletsjers en ijskappen smelten, en dat houdt risico’s in voor mens en milieu”, zegt Frits Van Der Wens, de man achter de protestact­ie. “Ik kom regelmatig in de Alpen. Wat zou het rampzalig zijn moesten de gletsjers er volledig wegsmelten.”

Goede voorbeeld

“We moeten iets doen. Dagelijks smelten grote witte vlakken weg op onder andere de gletsjers. Daardoor wordt de reflectie van de zon op onze aarde drastisch verminderd, wat de aarde nog sneller gaat laten opwarmen. Met de actie White Blanket Day wil ik iedereen oproepen om vandaag een wit laken uit te spreiden op het gazon of plat dak”, zegt Van Der Wens. “Samen reflectere­n we vandaag dan net wat meer zonlicht. Samen met mijn echtgenote Natja en onze jongens Kenji, Yoshi en Shinto geven we het goede voorbeeld: wij spreiden alvast een wit laken wijd uit in onze tuin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium