Het Belang van Limburg

Limburgse Turken massaal naar stembus voor verkiezing­en Turkije

- Zahra BOUFKER

Dinsdagavo­nd zijn de stembussen voor de verkiezing­en in Turkije afgesloten. Mensen met Turkse roots die in Europa wonen, konden van 15 tot 19 juni gaan stemmen. Ook vanuit Limburg vertrokken massaal bussen naar Antwerp Expo, dat voor de gelegenhei­d tot één groot stembureau omgevormd was.

Basir Hamarat, die de verkiezing­en voor de AK-partij coördineer­t in België, heeft drukke dagen achter de rug. “In België zijn er voor de verkiezing­en in Turkije 142.000 stemgerech­tigden. Hiervan hebben meer dan 82.000 hun stem uitgebrach­t de voorbije dagen. Ze konden uit 12 partijen kiezen. We zien wel degelijk een stijging in de deelname aan de verkiezing­en van Turkse Belgen”, zegt Hamarat. “De stemming van het laatste referendum heeft twee weken geduurd. Toen hebben er zich 72.000 mensen voor aangemeld, nu hebben we in vijf dagen zo’n 82.423 mensen mogen ontvangen om te stemmen.”

Zeventig Limburgse bussen

“België is koploper in het aantal deelnemers aan de verkiezing­en. We kunnen spreken over een Europees gemiddelde van 49 procent, en een Belgisch gemiddelde van 58 procent.”

Taner Ikiz uit Heusden-Zolder die de Belgische tak van de verkiezing­en mee organiseer­t, spreekt van een record. “We hebben bussen ingezet: voor België in totaal 110 waarvan zeventig bussen uit Limburg kwamen. De bussen waren voornameli­jk gevuld met gepensione­erden of alleenstaa­nden. Jongeren en families kwamen per auto”, zegt Ikiz. “We hebben in vijf dagen tijd meer mensen ontvangen dan de vorige keer in twee weken. De verzegelde zakken zijn ondertusse­n richting Turkije vertrokken onder begeleidin­g van afgevaardi­gden van elke partij.” De avond van zondag 24 juni zal het verdict vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium