Het Belang van Limburg

“Wees gerust, alles zal precies hetzelfde smaken”

Stad koopt 100.000 herbruikba­re borrelglaa­sjes voor Jeneverfee­sten

- Dirk JACOBS

Winnende nummers:

13 - 14 - 26 - 27 - 30 - 31 - 39 - 43 - 46 47 - 49 - 53 - 56 - 59 - 61 - 62 - 66 - 67 69 - 70

Gedaan met wegwerp op de Jeneverfee­sten. De stad Hasselt heeft 100.000 herbruikba­re borrelglaa­sjes besteld. “We gaan die verzamelen, afwassen en dan terug aan de kraampjes bezorgen”, zegt schepen Joost Venken (Groen). Een hele uitdaging voor een ‘open feest’ waar bijna een miljoen jenevers gedronken worden. “Maar we gaan echt iedereen meesleuren”, zegt Jean-Pierre Swerts, voorzitter van de vzw Jeneverfee­sten. En voor wie twijfelt: aan de smaak veranderen de kunststof glaasjes echt niks.

“Initieel wilden we de glaasjes huren, maar al snel bleek dat we als eerste ooit daar om hebben gevraagd”, legt schepen Venken uit. “En dus hebben we de glaasjes dan maar gekocht: 20 cent per stuk. Maar dat is het absoluut waard, want door het hergebruik kunnen we er jaren mee toekomen, ook bij andere gelegenhed­en.”

De glaasjes worden verdeeld bij de verschille­nde togen tijdens de Jeneverfee­sten. “Eén keer die begonnen zijn, gaan zestien mensen in de stad rondtoeren en de vuile glaasjes ophalen”, legt Jean-Pierre Swerts uit. “En tegelijk bezorgen ze een nieuwe, propere voorraad. De vuile glaasjes brengen ze dan naar één van de twee afwasstrat­en die we in de stad gaan inrichten. Zo zien bezoekers dat hun glaasjes daadwerkel­ijk hergebruik­t worden, wat de mensen moet aanzetten om na te denken over duurzaamhe­id. De standhoude­rs zullen alleen deze glaasjes mogen gebruiken.” De organisato­ren gaan geen borg vragen voor de borrelglaa­sjes. “Wie een jenever bestelt, krijgt dus telkens een nieuw glaasje. Het zelf bijhouden om het dan opnieuw te laten vullen, is onbegonnen werk. Op een festival kan je zoiets gemakkelij­ker organisere­n op een gesloten terrein. Daarom plaatsen we overal speciale bakken, waar we hopen dat de mensen hun herbruikba­re glaasjes in zullen droppen. Andere glaasjes zullen niet meer in omloop zijn. En om te voorkomen dat ze worden meegenomen, worden ze niet bedrukt. Zo wordt het geen collectors item”, hoopt schepen Venken. Coördinato­r Davy Jacobs van het jenevermus­eum stelt de liefhebber­s ook gerust: “Door de vorm van de glaasjes zijn die veel beter dan in de plastieken exemplaren die tot nog toe werden gebruikt.” De stad heeft intussen ook aan andere organisato­ren van activiteit­en waar geborreld wordt, dus ook aan Winterland, gevraagd om na te denken over het gebruik van deze duurzame en herbruikba­re glaasjes.

Zestien mensen verzamelen tijdens de Jeneverfee­sten de gebruikte glaasjes en brengen ze dan daar een van de twee wasstraten

Jean-Pierre SWERTS Voorzitter Jeneverfee­sten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium