Het Belang van Limburg

30.000 badeendjes belanden in reusachtig­e vis

-

Vanavond onthult kunstenaar/ ondernemer Jan Kriekels het beeld dat hij aan ‘Een Hart voor Limburg’ beloofde te maken met de badeendjes. Het gaat om een 11 meter lange en 4 meter hoge walvis, gevuld met liefst 30.000 gele eendjes. “Dat zijn de eendjes die de eendjesrac­e hebben uitgezwomm­en, aangedikt met nog eens 10.000 extra exemplaren”, vertelt Kriekels.

“Ik heb me gebaseerd op het verhaal van Jonas die de boze wereld ontvluchtt­e, in zee sprong en in de buik van een walvis belandde”, zegt Kriekels. “Daarom zitten de eendjes symbolisch in de walvis. Op die manier kan ik vertellen dat er veel te veel plastiek in de voedselket­en terechtkom­t en daar waarschuw ik in de begeleiden­de expo ook voor. Wie deze zo- mer naar het Vijverhuis komt om naar het beeld te kijken, kan er ook wat leren.”

Bart Claes van het Vijvercafé: “De walvis blijft hier vooraan langs de weg staan, zodat iedereen hem dag en nacht kan zien. Want Jan heeft me beloofd dat het ook ’s nachts spectacula­ir is. En tegelijk ga ik helemaal mee in zijn redenering over plastiek. We zijn actief in de voeding en alles wat binnen komt is te pas en te onpas in plastiek gewikkeld.” Kristie Deckers van Een Hart voor Limburg is ook erg opgezet met het project. “Het geeft een goed gevoel om de 30.000 eendjes in de buik van de walvis te zien zitten. Als je ziet welk verlengstu­k Jan aan de eendjesrac­e breidt, dan kunnen we als organisati­e alleen maar fier zijn dat we hieraan kunnen meewerken.”

Tot eind augustus blijft de walvis in Diepenbeek. En dan? “Hij is nog niet onthuld en we krijgen al aanvragen van verschille­nde gemeenten en organisati­es om de vis ook daar te plaatsen”, zegt Kriekels. “Ik wil de Limburgse gemeenten dan ook opzetten tegen elkaar en een soort competitie uitwerken waarin ze kunnen tonen hoe ver ze willen gaan voor duurzaamhe­id. Schrijf maar dat de walvis na de zomer de ronde van Limburg gaat zwemmen.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De badeendjes van de eendjesrac­e krijgen een tweede leven in een kunstwerk van Jan Kriekels.
Foto RAYMOND LEMMENS De badeendjes van de eendjesrac­e krijgen een tweede leven in een kunstwerk van Jan Kriekels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium