Het Belang van Limburg

Propere Hasselaar krijgt eigen standbeeld

-

Peter Bartholome­vis (54), als horecabaas onder meer bekend van De Paardensta­llen aan de abdij van Herkenrode, heeft een eigen standbeeld. Daarmee zet de antisluiks­tortcampag­ne Mooimakers de Hasselaar in de bloemetjes omdat hij zich zo inzet voor het milieu. “Afval raap ik op, altijd en overal”, zegt Bartholome­vis.

Voor zijn inzet wordt de Hasselaar zowaar geëerd met een eigen standbeeld aan de abdij van Herkenrode. Hij roept al zijn stadsgenot­en op om hun favoriete stukje stad, dorp of natuur zelf mee proper te houden. “Met deze zomercampa­gne waarbij in vier Vlaamse steden een standbeeld zal geplaatst worden, wil Mooimakers tonen dat elke plek wel voor iemand belangrijk is. Gooi je afval dus niet op de grond”, zegt coördinato­r Els Gommeren. “Daar- om plaatsen we ook standbeeld­en van gewone mensen. Het zijn stuk voor stuk Vlamingen die hun stads- en dorpsgenot­en oproepen om ons stukje aarde mee proper te houden.”

Naast de standbeeld­en in vier steden worden ook 250 plaatjes bevestigd op verschille­nde plaatsen over heel Vlaanderen die voor iemand belangrijk zijn.

Blikjes beu

De abdij van Herkenrode heeft een speciale betekenis voor Peter Bartholome­vis, die er voortaan altijd aanwezig zal zijn. Gebronzeer­d nog wel. “Onwaarschi­jnlijk, een standbeeld bij leven”, lacht Peter. “Allemaal door het artikel in Het Belang van Limburg dat aangaf dat Herkenrode­boer Pieter en ikzelf het beu waren dat er constant blikjes op het domein verspreid lagen. Dat hebben ze bij Mooimakers opgepikt.”

“Ik heb gewoon een speciale connectie met Herkenrode, en daarom ijver ik echt voor properheid hier. 25 jaar geleden droeg ik hier tafels aan tijdens de restaurati­e, ondertusse­n heb ik er mijn eigen horecazaak. De abdij van Herkenrode is een prachtige, idyllische plek. Daarom wil ik dat ze mooi blijft. Zonder afval op de grond.”

Of hij tevreden is met zijn beeld? “Absoluut geslaagd vind ik zelf. Al heeft mijn dochter zich een breuk gelachen toen bleek dat mijn standbeeld geen bril draagt. Dat vond ze heel vreemd.”

Ik vind het beeld absoluut geslaagd, maar mijn dochter lachte zich een breuk toen bleek dat mijn standbeeld geen bril draagt

Peter BARTHOLOME­VIS

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Peter Bartholome­vis met zijn bronzen evenbeeld.
FOTO SERGE MINTEN Peter Bartholome­vis met zijn bronzen evenbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium