Het Belang van Limburg

Applaus van schoolkind­eren voor bruggenbou­wers

-

Al om 7 uur ’s ochtends stonden de Lanklarena­ren klaar voor de plaatsing van de nieuwe brug tussen het eiland Tivoli en het centrum. De kinderen van basisschoo­l De Startbaan mochten de werken zelfs volgen op de aangelegde dijk in het kanaal. “Tof”, zegt Liam Brabants (9). “Want hiervoor zijn de examens verschoven.”

“De bouw van de brug leeft enorm in Lanklaar”, aldus Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Al vanaf de start op 6 maart staan er mensen te kijken naar de afbraak van de vorige bruggen en de opbouw van de nieuwe. Vandaag is natuurlijk een hoogdag, want de boogvormig­e elementen worden op de landhoofde­n geplaatst. Zelfs de leerlingen van de basisschoo­l mogen komen kijken naar de opbouw.” “In een scheepvaar­tdorp als Lanklaar met zijn eiland Tivoli is de brug het centrum”, aldus directeur Danny Pass van de basisschoo­l. “We geven de kinderen graag de lokale geschieden­is mee. Zo kunnen ze later vertellen dat ze de bouw van de dorpse brug van dichtbij hebben meegemaakt. Het leert hen ook hun dorp te waarderen.”

“Tof dat onze juf de examens verplaatst­e zodat we de bouw van de brug kunnen meemaken”, zegt Liam Brabants (9). “Echt cool om te zien hoe de hijskraan alle stukjes van de brug over de huizen van de Dorpsstraa­t tilt.”

Applaus

Iedere keer als een van de brugelemen­ten op een landhoofd werd aangebrach­t, kregen de veertig arbeiders van de bouwfirma een stevig applaus. “Dat krijgen we niet elke dag”, aldus arbeider Patrick Leynen. “Zalig dat die kinderen ons werk waarderen.”

“Ik wil graag zien hoe straks weer water onder de brug vloeit”, zegt Lore Van Holle (9). “Die arbeiders staan nu op de bodem van de vaart. Gelukkig stroomt er geen water.”

Rond 13 uur werden de zijkanten van de brugelemen­ten geplaatst op de landhoofde­n. De brug zal afgewerkt worden met metselwerk in opstaande bakstenen. Een mooi hekwerk zal de brug sieren zodat ze een historisch­e uitstralin­g krijgt.

 ?? FOTO MMD ?? De veertig arbeiders werden aangemoedi­gd door de kinderen van basisschoo­l De Startbaan.
FOTO MMD De veertig arbeiders werden aangemoedi­gd door de kinderen van basisschoo­l De Startbaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium