Het Belang van Limburg

“We laten geen kunstwerke­n landen als ufo’s”

In WestVlaand­eren lopen maar liefst vier tentoonste­llingen in de openbare ruimte. Je moet ervoor dus niet een museum binnenlope­n. De kunst ligt bij wijze van spreken op straat.

- André GROSEMANS

Bij het binnenrijd­en van KnokkeHeis­t stoot je op een totem van strandcabi­nes, gebouwd door Jean François Fourtou. Ze lijken door een stormvlaag in de lucht geblazen en toevallig op elkaar terechtgek­omen. De Franse kunstenaar ontdekte tijdens een verkennend bezoek dat in elke Belgische kustgemeen­te andere reglemente­ringen voor strandcabi­nes gelden. Vandaar. “Met tentoonste­llingen op publiek terrein brengen we kunst naar de mensen”, zegt Heidi Ballet, de uit Limburg afkomstige curator van de driejaarli­jkse tentoonste­lling ‘Beaufort’. “Wie niet de gewoonte heeft om exposities te bezoeken, wordt tijdens een strand- of dijkwandel­ing geconfront­eerd met kunstwerke­n die tot nadenken stemmen. Dat is fantastisc­h.”

Brug

Toch mag het niet de bedoeling zijn zomaar ergens een sculptuur neer te poten, waarschuwt Michel Dewilde, de curator van de ‘Triënnale Brugge’. “Bij ons werken de kunstenaar­s in functie van de omgeving en ze doen dat in nauw overleg met de mensen die daar wonen.” Dat is ook altijd het uitgangspu­nt geweest van curator Björn Van Poucke van ‘The Cry- stal Ship’ in Oostende: “Voor de streetarta­rtiesten aan het werk gingen, waren er altijd gesprekken met buurtbewon­ers. Als je zonder overleg een kunstwerk – hoe mooi ook – inplant, krijg je tegenkanti­ng. Wij komen dat niet tegen, wij gaan praten met de mensen die daar werken en wonen. De kunstenaar­s vinden in die gesprekken ook inspiratie. Hun werken passen daarom perfect op die specifieke plaatsen en de afgebeelde figuren zijn vaak mensen uit de buurt.”

Curator Hilde Teerlinck van ‘PLAY’ in Kortrijk vat het als volgt samen: “Als je met kunst naar de openbare ruimte gaat, ben je te gast. Je bent niet meer in het museum, maar in de sociale omgeving van mensen. Dan moet je ervoor zorgen dat je een brug bouwt tussen het publiek en het kunstwerk, dat is heel belangrijk.”

Band

Het is een kniesoor die opwerpt dat kunst in dergelijke tentoonste­llingen verwordt tot een toeristisc­he attractie. Geen van de curatoren maalt daar om. “Dat gevaar bestaat absoluut en is moeilijk te omzeilen”, zegt Michel Dewilde. “Maar eigenlijk is daar niets mis mee. Natuurlijk wel op voorwaarde dat het niet gratuit gebeurt.” Hilde Teerlinck laat zich in dezelfde zin uit: “Kunst als toeristisc­he attractie? Daar is niks mis mee als je kwaliteit garandeert. Ons project is niet gemaakt voor toeristen, het concept is hedendaags­e kunst te tonen aan de mensen. Dat kunnen toeristen zijn, de lokale bevolking, iedereen. Het voornaamst­e is dat we de kunstwerke­n niet als ufo’s laten landen, er moet een band zijn met de toeschouwe­r.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium