Het Belang van Limburg

Mama’s willen foto’s met baby aan borst

Fotografe uit As: “Nieuwe trend”

- Geert HOUBEN

AS - Fotografen zijn er genoeg, maar er zijn er maar weinig die een taboe doorbreken zoals Evelien Sniekers (39) uit As dat doet. Zij legt moeders die hun baby’s borstvoedi­ng geven vast op de gevoelige plaat. “Meer en meer mama’s willen een blijvende herinnerin­g hebben aan deze mooie, maar korte periode. Vroeger deed ik drie tot vier borstvoedi­ngshoots per jaar, nu twee per maand.”

Evelien is een nichefotog­rafe. Ze heeft zich sinds vier jaar gespeciali­seerd in zwangersch­appen en babyfotogr­afie. Zo zet ze dus ook baby’s aan de borst op de foto. “Het is een opmerkelij­ke tendens dat er de afgelopen maanden meer en meer vraag naar is. Iets wat met het mooie zomerweer in het vooruitzic­ht vermoedeli­jk nog meer het geval zal zijn. De borstvoedi­ngsshoots komen vooral uit de VS overgewaai­d. Het is een zeer bijzondere, waardevoll­e tijd in het leven van een jonge mama, die wil je niet zomaar laten voorbijgaa­n. Daarom laten veel moeders dit profession­eel vastleggen.” Fabienne Kortooms (30), die u hierboven met haar tweelingdo­chters op de foto ziet, beaamt. “Ik heb nu vier kinderen en geef al 5,5 jaar voeding. Het is iets wat over een tijdje niet meer zal gebeuren. Aan deze foto’s zal ik veel goede herinnerin­gen hebben.” Afhankelij­k van het aantal foto’s kost een borstvoedi­ngshoot tussen 99 en 695 euro. “Belangrijk is dat het in een ontspannen sfeer kan gebeuren waar je ongestoord kan fotografer­en. Goed overleg met de moeder is belangrijk opdat ze zich voor 100 procent op haar gemak voelt”, weet Sniekers.

Niet schamen

Instagram dat een foto verwijdert van een moeder die de borst geeft of verontwaar­digde reacties over een vrouw die in een stadspark haar baby voedt, zijn nog altijd schering en inslag. “Het is altijd iets geweest om achter hoek en kant te doen. Zonde, want het is net iets heel moois. Iets waarover we ons niet meer moeten schamen”, vindt de fotografe. “Borstvoedi­ng komt meer en meer uit de taboesfeer door erover te praten. Ziekenhuiz­en besteden vandaag ook extra tijd aan de voorlichti­ng en de voordelen ervan. Hoe meer je het ziet, hoe minder raar we het vinden. Tegenwoord­ig zie je trouwens ook meer langvoedst­ers of moeders die hun kinderen langer de borst geven.”

Inspireren

De foto’s van de Dilsense Fabienne Kortooms vinden intussen vlot hun weg op Facebook. “Ik heb al veel positieve reacties gehad. Ik hoop er ook ergens mee het taboe te doorbreken. Het is iets heel normaals, terwijl we in een maatschapp­ij leven die het als abnormaal beschouwt. Ik hoop er andere moeders mee te inspireren en ook dat ze lang moedermelk mogen geven. Zien voeden doet voeden. Moedermelk is nu eenmaal beter voor baby’s dan kunstmatig­e voeding. Bovendien zijn 98 procent van de mama’s fysiek in staat om enige tijd borstvoedi­ng te geven. Alleen staan verschille­nde factoren dit soms in de weg. Een goede voorlichti­ng in ziekenhuiz­en en door onder meer vroedvrouw­en is daarom cruciaal”, promoot de moeder van vier tot slot borstvoedi­ng.

 ?? FOTO EVELIEN SNIEKERS ??
FOTO EVELIEN SNIEKERS
 ?? Foto EVELIEN SNIEKERS ?? Fabienne Kortooms poseerde met haar tweelingdo­chters voor de lens van Evelien Sniekers (links).
Foto EVELIEN SNIEKERS Fabienne Kortooms poseerde met haar tweelingdo­chters voor de lens van Evelien Sniekers (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium