Het Belang van Limburg

Gratis adreswijzi­ging voor bedrijven in fusiegemee­nten

Wetsontwer­p van CD&V-minister Peeters ontlast ondernemer­s

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Bedrijven en zelfstandi­gen die als gevolg van de gemeentefu­sies op 1 januari van adres wijzigen, zullen zelf niets moeten aanpassen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft daarvoor een wetsontwer­p ingediend.

Op 1 januari fuseren vijftien Vlaamse gemeenten, waaronder vier Limburgse: Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek worden Oudsbergen, Overpelt en Neerpelt gaan op in Pelt. Door die fusies zullen er heel wat straatname­n veranderen. Die adreswijzi­gingen zullen vooral van bedrijven extra administra­tie vragen. “Om dit te vermijden zal de Kruispuntb­ank van Ondernemin­gen zelf gratis voor de administra­tieve adreswijzi­ging en publicatie in het Staatsblad zorgen”, zegt Kris Peeters. “In Vlaanderen kunnen 24.600 ondernemin­gen en zelfstandi­gen met dit probleem te maken krijgen. In de vier Limburgse gemeenten zijn er dat 6.546.”

BRUSSEL - De adressen van 25.000 bedrijven en zelfstandi­gen zullen automatisc­h in de Kruispuntb­ank van Ondernemin­gen worden aangepast als de nieuwe fusiegemee­nten waarin ze gevestigd zijn, van start gaan. Dit wetsontwer­p heeft federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) in de Kamercommi­ssie Bedrijfsle­ven neergelegd.

Op 1 januari 2019 fuseren 15 gemeenten in Vlaanderen tot zeven nieuwe fusiegemee­nten. In Limburg zullen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek samen Oudsbergen vormen, Overpelt en Neerpelt gaan op in Pelt. Als gevolg van die fusies zullen er heel wat straatname­n veranderen. Die adreswijzi­gingen zijn vooral een probleem voor bedrijven. Wanneer een ondernemer voor een adreswijzi­ging zijn statuten moet aanpassen, moet hij eerst een algemene vergaderin­g organisere­n om het nieuwe adres te bekrachtig­en. Daarna moet hij die gewijzigde statuten neerleggen en in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad laten publiceren. Dit is in principe gratis maar als dit via een authentiek­e akte moet gebeuren, zijn er waarschijn­lijk notariskos­ten aan verbonden.

Automatisc­he wijziging

“Als de ondernemin­g een vestiging heeft in een gemeente die gefusionee­rd wordt, moet ze haar vestigings­adres aanpassen via My Enterprise of bij het ondernemin­gsloket. Ook dit is gratis”, zegt Kris Peeters. “Doordat de beheersdie­nst van de Kruispuntb­ank van Ondernemin­gen (KBO) in de toekomst zelf gratis zal zorgen voor de administra­tieve adreswijzi­ging in de KBO en desgevalle­nd ook de publicatie in het Belgisch Staatsblad, zal dit bij die ondernemer­s heel wat administra­tieve last wegnemen.”

In heel Vlaanderen kunnen 24.600 ondernemin­gen in 15 gemeenten met deze problemati­ek te maken hebben. In de vier betrokken Limburgse gemeenten gaat het samen om 6.546 ondernemin­gen en zelfstandi­gen: 1.534 in Meeuwen-Gruitrode, 1.315 in Opglabbeek, 1.927 in Neerpelt en 1.770 in Overpelt.

“Deze maatregel zorgt ervoor dat de kwaliteit van de KBO verhoogt. Immers, alle betrokken adressen worden onmiddelli­jk aangepast zodat KBO-gebruikers zoals administra­ties en het grote publiek onmiddelli­jk over het nieuw adres kunnen beschikken”, reageert Peeters.

Statutenwi­jziging

De adreswijzi­ging vereist echter ook een statutenwi­jziging. Daarvoor heeft Peeters aan zijn partijgeno­ot en collega van Justitie Koen Geens een overgangsr­egeling gevraagd. Die houdt in dat bedrijven die van adres veranderen daarvoor geen algemene vergaderin­g moet samenroepe­n om dit te bekrachtig­en. Het zal volstaan om dat op de eerstvolge­nde geplande algemene vergaderin­g te doen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister Kris Peeters wil de bedrijven in de fusiegemee­nten een handje helpen.
FOTO ISOPIX Minister Kris Peeters wil de bedrijven in de fusiegemee­nten een handje helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium