Het Belang van Limburg

“Onze Rafale kan wél Russische luchtverde­diging omzeilen”

-

MONT DE MARSAN/ISTRES - Dassault Aviation nodigde deze week Belgische journalist­en uit om hun Rafale en de industrie daarachter te ontdekken. Dat leek rijkelijk laat, maar met het uitstel over een beslissing rond de F-16’s is die timing perfect. “Ons aanbod is veel breder dan dat van de anderen. Het enige wat we nu vragen is dat België met Frankrijk praat. Er is veel mogelijk”, klinkt het. Een vliegbasis in Mont de Marsan, zuidwest-Frankrijk. De Fransen halen alles uit de kast om de superiorit­eit te bewijzen van de Rafale. Ze doen dat zoals militairen plegen te doen: met de ene briefing na de andere. Luitenant-kolonel Mathieu, de chef van de 30ste wing hier, vindt enig Belgisch dedain voor de huidige versie van de Rafale (de F3) zeer misplaatst: “We zijn met dit toestel compleet operatione­el in uiteenlope­nde missies als Libië, Mali, Polen, Irak, Syrië... Zo hebben we met vier Rafales een operatione­le vlucht van hieruit gedaan waarbij we 21 doelen boven Mali hebben uitgeschak­eld, om tien uur later landen in N’Djamena in Tsjaad. Een geweldige prestatie voor elk gevechtsvl­iegtuig.”

“Flexibel en snel”

Luitenant-kolonel Emmanuel is chef onderhoud op de basis, die de belangrijk­ste werkgever in de regio is. Hij benadrukt de flexibilit­eit van de Rafale: “Een groot onderhoud doen we zelf, dat moet niet door een firma gebeuren. Daardoor zijn we heel flexibel qua planning. De motor is bovendien speciaal op onze vraag zo ontwikkeld dat we die in één uur tijd uit het vliegtuig kunnen halen. We zijn ook nog eens snel.”

Ook mee in het Franse aanbod: elektronis­che oorlogsvoe­ring. “Onze Rafale kan in tegenstell­ing tot de F-16 wél boven Syrië vliegen, kan wél de hoogtechno­logische Russische luchtverde­digingssys­temen als S-300 en S-400 omzeilen. Onder meer via het reliëf. Dat is al meermaals bewezen. Een Rafale heeft ook systemen aan boord waarmee het vijandige signalen of wapens kan verstoren of jammen”, luidt het.

Dronetechn­ologie

In Istres, nabij Marseille, heeft Dassault een Flight Test Center inclusief vliegveld. Hier werd de Neuron ontwikkeld, een autonoom vliegende gevechtsdr­one. Kostprijs: 400 miljoen euro. De drone werd ontwikkeld door Dassault, in samenwerki­ng met Italië, Spanje, Griekenlan­d en Zwitserlan­d. “Dit was de eerste en succesvoll­e stap van Frankrijk om kennis over gevechtsdr­ones op te bouwen”, zegt een woordvoerd­er van Dassault. “En dan denken we aan FCAS, het toekomstig­e Europese luchtgevec­htssysteem waarin drones een rol zullen spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium