Het Belang van Limburg

Tulpenboom op speelplaat­s is 2.000ste speciale boom in Limburg

Bomenwerkg­roep halfweg met inventaris­atie

- Mireille MAES

GINGELOM - In Limburg staan enkele duizenden pareltjes van bomen. Net iets meer dan tweeduizen­d van die merkwaardi­ge bomen zijn intussen door de Bomenwerkg­roep in kaart gebracht en opgemeten. De werkgroep denkt nog ongeveer drie jaar werk te hebben met de inventaris­atie van de merkwaardi­ge Limburgse bomen. Boom nummer 2.000 staat alvast op de speelplaat­s van De Kleurenboo­m in Montenaken (Gingelom) en werd gisteren in de kijker gezet.

De zoektocht naar merkwaardi­ge bomen op Limburgse bodem gaat over enkele maanden zijn derde jaar in. In oktober 2016 ging de Bomenwerkg­roep aan de slag en het werk lijkt nog lang niet klaar. Via de website van Limburg Boomt blijven de tips binnenkome­n. De boominspec­teurs schatten dat er in Limburg ongeveer vierduizen­d bomen aanspraak kunnen maken op de titel. Want om ‘merkwaardi­g’ te zijn, moet de boom wel aan een aantal voorwaarde­n voldoen. Jef Van Meulder: “Kortweg gaat het om alle grote, oude en dikke bomen. Maar ook bomen waaraan een verhaal is verbonden, zeldzame soorten, bomen met een bepaalde historiek of exemplaren die in een dorpskern gezichtsbe­palend zijn, komen in aanmerking. Wij onderzoeke­n elke tip, op openbaar en privédomei­n. Ons werk bestaat erin de stamomvang op precies anderhalve meter hoogte te meten, de hoogte digitaal te bepalen, foto’s te maken en te oordelen. Zodra alle bomen op een website staan, weten mensen waar ze de uitzonderl­ijke bomen kunnen terugvinde­n.”

Tulpenboom

Over de Tulpenboom in Montenaken bestond geen twijfel. “Zijn afmetingen (2,85 meter omtrek en 27 meter hoog, zie ook foto op de voorpagina van deze krant) maakt deze boom al speciaal. Daarboveno­p is het uitzonderl­ijk dat de schoolnaam, De Kleurenboo­m, naar de boom verwijst en hij nog steeds op de speelplaat­s staat, een van de weinige exemplaren na de kapwoede in de tweede helft van de 20ste eeuw”, duidt Jef Van Meulder. Volgens hem zijn we intussen wel wat ‘groener’ en proberen we de fouten uit het verleden recht te zetten. Ook op de speelplaat­sen. De provincie helpt de scholen daarbij via het project ‘vergroenin­g van schooldome­inen’. “Voor dit en komend jaar is een bedrag van telkens 250.000 euro voorzien om scholen te vergroenen. Op dit moment hebben zich al 60 scholen aangemeld”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a).

Dendrologi­e

Maar ook buiten de schoolmure­n beginnen mensen de schoonheid van bomen te zien. “Alleen missen we nog een visie en beleid op lange termijn. Bestaande bomen zouden op een duurzame manier in bouwprojec­ten moeten worden geïntegree­rd. Hopelijk kan onze lijst daarbij helpen”, gaat Van Meulder voort.

Alle gegevens die de Boomwerkgr­oep noteert, worden in België door de dendrologi­sche vereniging verzameld. “Veel gegevens, waaronder ook van enkele Limburgse bomen, staan op de www.beltrees.be. Maar we hebben nog een hele weg af te leggen. Nieuwe bomen toevoegen, maar ook controlere­n of de opgeslagen bomen nog effectief bestaan. We schatten dat we nog tot eind 2021 met die inventaris­atie bezig zijn”, besluit de man.

 ??  ??
 ?? FOTO ERWIN REYSKENS ?? Leerlingen van de school De Kleurenboo­m helpen de reus op hun speelplaat­s op te meten. De tulpenboom is de 2.000ste speciale boom in Limburg.
FOTO ERWIN REYSKENS Leerlingen van de school De Kleurenboo­m helpen de reus op hun speelplaat­s op te meten. De tulpenboom is de 2.000ste speciale boom in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium