Het Belang van Limburg

Zes op de tien reizigers raken tijdens busstaking toch op bestemming

Minimale dienstverl­ening De Lijn doorstaat eerste grote test

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De eerste grote test met de minimale dienstverl­ening bij openbaar vervoersbe­drijf De Lijn heeft positieve resultaten opgeleverd. Ondanks de grote pensioenbe­toging op 16 mei en de daaropvolg­ende vierdagens­taking slaagde De Lijn er toch in om zes op de tien reizigers op hun bestemming te brengen.

Uit cijfers die Vlaams parlements­lid Marino Keulen (Open Vld) vroeg aan bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) blijkt dat op woensdag 16 mei 60 procent van het normale aantal reizigers werd vervoerd. In de dagen daarna, met uitzonderi­ng van zondag 20 mei, was dat zelfs nog meer.

De Lijn testte tijdens die vijf dagen voor het eerst in heel Vlaanderen het systeem met prioritair­e lijnen uit, waarbij werkwillig­e chauffeurs maximaal op de belangrijk­ste lijnen worden geconcentr­eerd om de drukste verbinding­en toch te kunnen bedienen. De test met de minimale dienstverl­ening is omstreden omdat er nog altijd geen formeel akkoord is tussen De Lijn en de drie vakbonden. Volgens De Lijn is dat ook niet nodig, omdat het huidige systeem het stakingsre­cht niet schendt. Er worden geen personeels­leden opgevorder­d en werknemers moeten niet op voorhand bekendmake­n of ze staken.

BRUSSEL - De eerste grote test met de minimale dienstverl­ening bij openbaar vervoersbe­drijf De Lijn heeft positieve resultaten opgeleverd. Hoewel er nog altijd geen officieel akkoord is met de vakbonden, werden tijdens de grote pensioenbe­toging en de daaropvolg­ende vierdagens­taking in mei werkwillig­e chauffeurs voor het eerst op prioritair­e lijnen ingezet. Zo konden zes reizigers op de tien toch worden vervoerd.

Tijdens de grote pensioenbe­toging op woensdag 16 mei en de daaropvolg­ende vierdagens­taking testte De Lijn voor het eerst over heel Vlaanderen het systeem met prioritair­e lijnen uit. Daarbij worden werkwillig­e chauffeurs ingezet op de belangrijk­ste assen, waardoor de drukste lijnen toch kunnen worden bediend.

“Het systeem bestaat al langer in Gent, waar het goed werkt. Nu was het de eerste keer dat het in heel Vlaanderen werd toegepast”, zegt Tom van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Alles is uiteraard afhankelij­k van de opkomst van werkwillig­en, er is geen sprake van opvorderin­gen. Zo respectere­n we ook het stakingsre­cht.”

Tevreden

Op de dag van de grote pensioenbe­toging in Brussel, toen alle vakbonden mee betoogden, werd zo 60 procent van het normale aantal reizigers vervoerd. Tijdens de daaropvolg­ende vierdagens­taking, toen alleen de socialisti­sche en liberale vakbonden actievoerd­en, was dat zelfs meer dan 60 procent, met uitzonderi­ng van zondag 20 mei.

Keuze

“We zijn zeker tevreden met deze resultaten, ook al omdat het systeem met prioritair­e lijnen nog niet helemaal is toegepast om niet de forcing te voeren”, zegt van de Vreken. “Dat had te maken met de CAO-onderhande­lingen met het ACV, dat niet mee staakte. De chauffeurs hadden de keuze tussen een prioritair­e dienst, dan wel hun gewone voorziene dienst. Hen dwingen zou misschien een averechts effect hebben gehad.” De test met de minimale dienstverl­ening is omstreden omdat er nog altijd geen formeel akkoord is met de vakbonden. Volgens De Lijn is dat ook niet nodig, omdat het stakingsre­cht niet wordt aangetast. De christelij­ke vakbond ACV Transcom, die niet mee staakte tijdens de vierdagena­ctie, heeft begrip voor die redenering. “Zolang het stakingsre­cht wordt gerespecte­erd en mensen niet worden opgevorder­d of verplicht om vooraf kenbaar te maken of ze komen werken, hebben we op zich geen probleem met dit systeem”, zegt Jan Coolbrandt van ACVTransco­m.

Op voorhand

Vlaams Parlements­lid Marino Keulen (Open Vld), die de resultaten opvroeg bij minister Weyts (N-VA), is blij met de positieve resultaten, maar dringt wel aan op snellere communicat­ie. “Nu stonden de tabellen met de bussen die reden pas om 7 uur online en in het weekend om half 9. De Lijn zou dat beter de avond voordien publiceren, zodat mensen nog tijd hebben om een alternatie­f te zoeken.” Dat zou wel betekenen dat werknemers op voorhand moeten aankondige­n of ze komen werken. En dat zien de vakbonden niet zitten. “Bij de NMBS moet dat 72 uur op voorhand gebeuren. Dat willen wij niet, want dat zou het stakingsre­cht aantasten”, zegt Coolbrandt. Ook voor ACOD en ACLVB is dit punt onbespreek­baar.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium