Het Belang van Limburg

CONTROLES BIJ 300 HANDELAARS

Alles kopen met ecocheques kan niet meer

- Thomas JANSEN

HASSELT - De voorbije maanden hebben meer dan driehonder­d Belgische handelaren anonieme controleur­s over de vloer gekregen om na te gaan of ze de wetgeving op ecocheques respecteer­den. Dat was sinds 2011 niet meer gecontrole­erd. Na een eerste bezoek in maart of april kregen de overtreder­s een waarschuwi­ng en een herkansing in mei. Na die tweede reeks controles was 98 procent van de bezochte handelaren in orde. Vier winkels in het land mogen geen ecocheques meer aanvaarden.

De ecocheque bestaat al sinds 2009, en geeft de werkgevers de kans om hun werknemers jaarlijks een belastingv­rije premie van maximaal 250 euro per jaar te geven. Dat bedrag mag dan wel enkel gespendeer­d worden aan milieuvrie­ndelijke producten. Om de twee jaar brengt de Nationale Arbeidsraa­d (NAR) een lijst uit van wat u wel en niet mag kopen met ecocheques.

Al snel na de lancering bleek echter dat handelaren zich niet zo strikt houden aan die lijst. Daarom deed de Vouchers Issuers Associatio­n (VIA), de federatie van uitgevers van cheques, in 2011 een reeks controles. Dat gebeurde via zogenoemde mystery visits, waarbij een anonieme klant probeert om niet toegelaten producten te betalen met ecocheques. Omdat daarbij slechts vier winkels (oftewel 1,6%) drie keer op rij door de mand vielen, paste de VIA sindsdien een systeem van autoregule­ring toe. Winkelkete­ns mochten met andere woorden zelf hun vestiginge­n controlere­n. Ook als een consument klacht indiende, bracht de VIA enkel de hoofdzetel daarvan op de hoogte. Die moest dan zelf een straf bedenken… voor hun eigen winkel.

Zoutzuur

De gevolgen laten zich raden. Door het gebrek aan controles kon je uiteindeli­jk zowat alles kopen met ecocheques. Het Belang van Limburg nam in april vorig jaar de proef op de som en deed vijf mystery visits. In elk van de bezochte winkels konden we met ecocheques probleemlo­os milieuscha­delijke producten kopen, zoals zoutzuur, onkruidver­delger of niet-herbruikba­re inktpatron­en. Daarop kondigde de VIA na overleg met de NAR opnieuw externe controles aan. “Maar eerst zal de lijst met producten nog uitgebreid worden”, klonk het toen.

Die uitbreidin­g kwam er al snel. Sinds een jaar kan u bijvoorbee­ld ook tweedehand­sspullen en herstellin­gen betalen met de ecocheques. Die wijziginge­n werden begin dit jaar aan alle handelaren toegelicht in een informatie- en sensibilis­eringscamp­agne. Daarbij kondigde VIA ook opnieuw openlijk aan dat er in de maanden maart, april en mei een nieuwe reeks anonieme controles zou plaatsvind­en, via een onafhankel­ijk bureau. Die controles zijn nu achter de rug. Meer dan 300 verkooppun­ten, gaande van supermarkt­en, doe-het-zelfzaken tot huishouden sportwinke­ls, werden de voorbije maanden gecontrole­erd.

Hoerastemm­ing

En net als in 2011 brengen de resultaten de VIA in een hoerastemm­ing. “We zijn blij te constatere­n dat 98 procent van de handelaren de wet op ecocheques handhaaft, na een uitgebreid­e communicat­iecampagne begin dit jaar”, zegt VIA-voorzitter Olivier Bouquet. Slechts vier winkels gingen herhaaldel­ijk in de fout, en mogen geen ecocheques meer ontvangen. Welke winkels dat zijn, wil de VIA niet kwijt. Over het aantal handelaren dat bij die eerste controle in overtredin­g was, communicee­rt de VIA ook niet. Nochtans zijn de resultaten naar eigen zeggen “veel beter dan in 2011”. “Het beste bewijs daarvoor is dat nu na twee mystery visits al 98 procent van de handelaren in orde was, terwijl we dat aantal zeven jaar geleden pas na drie bezoeken bereikten.” Ook de Nationale Arbeidsraa­d kan of wil niet ingaan op de concrete resultaten. “Het belangrijk­ste is dat er gesensibil­iseerd wordt en dat de uitgevers moeite doen om het systeem sluitend te maken”, zegt NAR-voorzitter Paul Windey. “Aan die percentage­s hecht ik minder belang.” Bevoegd minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) had de resultaten gisteren nog niet ontvangen, en kon bijgevolg nog niet reageren.

Mystery visits

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium