Het Belang van Limburg

Driekwart van Belgische Turken koos voor Erdogan

Belgische Turken waren zondag de grootste Erdogan-stemmers van heel Europa

- Luc STANDAERT/ZAHRA BOUFKER

ANKARA - De Turkse presidents- en parlements­verkiezing­en van zondag zijn, ondanks heel wat onregelmat­igheden, “over het algemeen correct verlopen”, zeggen Europese waarnemers. Ze zagen wel een gebrek aan gelijke kansen voor de andere kandidaten in de kiescampag­ne. Gisteren bleek ook dat president Recep Tayyip Erdogan in geen enkel Europees land zoveel stemmen kreeg als in België. Driekwart van de Belgische Turken koos voor hem, een pak meer dan de 52,4 procent die Erdogan in eigen land kreeg.

Muharrem Ince, presidents­kandidaat van de grootste oppositiep­artij CHP (de erfgenamen van Atatürk), legde zich gisteren neer bij de overwinnin­g van Erdogan. Hij riep hem op “de president van alle 81 miljoen Turken te zijn”. Ince haalde met ruim 30 procent van de stemmen een behoorlijk­e score, maar lang niet voldoende om Erdogan tot een tweede stemronde te dwingen. Opvallend was de 8,4 procent voor Selahattin Demirtas, de kandidaat van de Prokoerdis­che HDP. Demirtas zit immers al bijna twee jaar in voorhechte­nis op verdenking van steun aan terrorisme, en kon geen campagne voeren.

Straatfees­t

Een constante bij Turkse verkiezing­en blijft ook dat Erdogan bij de Turken in het buitenland (nog) populairde­r is dan in eigen land. België spant daarbij de kroon. Erdogan haalde driekwart van de stemmen bij de 75.000 Belgische Turken die gingen stemmen. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk scoorde de president veel hoger dan in eigen land. Het verklaart het grote straatfees­t dat zondagavon­d spontaan in Heusden-Zolder uitbrak (zie onder). “We zijn weer in goede handen met onze president Erdogan”, juicht Emine Tubadan (41), mama van drie kinderen uit Beringen. “Hij is de betrouwbaa­rste president tot nu toe. Hij staat tussen zijn volk en denkt aan de armen. Kijk maar hoeveel vluchtelin­gen hij al opvangt.” Maar er is ook teleurstel­ling. Exmijnwerk­er en muzikant Kadir Kankilic (58) uit Heusden-Zolder is ontgoochel­d in de Europese Turken. “Erdogan heeft de grondwet volledig aangepast in zijn eigen voordeel. Zoveel had hij er voor over om de verkiezing­en te winnen. De democratie is ver zoek in Turkije, en de vrije meningsuit­ing nog verder. Die hoge percentage­s Erdogan-aanhangers in Europa baren mij zorgen. Zij profiteren van de Europese welvaart en democratie. Daarom hebben ze volgens mij niet het recht om het lot van 80 miljoen mensen in Turkije te bepalen. Ik nodig hen uit om in Turkije te gaan leven, dan zullen ze meteen doorhebben op wie ze gestemd hebben.”

“Overmatig voordeel”

De waarnemers van de organisati­e voor veiligheid en samenwerki­ng in Europa (OVSE) die de verkiezing­en volgden, zagen wel veel onregelmat­igheden en inbreuken op de procedures, maar geen echte verkiezing­sfraude. Ze hadden het wel over een “overmatig voordeel” voor Erdogan en zijn AKP in de campagne. “De mediakanal­en boden de kiezers geen evenwichti­ge informatie over de verschille­nde kandidaten.”

In de parlements­verkiezing­en strandde de AKP op 295 zetels, zes te weinig voor een absolute meerderhei­d. Dankzij de coalitie met de ultranatio­nalistisch­e MHP (49 zetels) blijft Erdogan de komende jaren verzekerd van een parlementa­ire meerderhei­d. De pro-Koerdische HDP haalde ook deze keer met 11,7 procent ruimschoot­s de hoge kiesdrempe­l van 10 procent, en wordt met 67 volksverte­genwoordig­ers de derde partij in het parlement.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Recep Tayyip Erdogan spreekt na zijn verkiezing­soverwinni­ng de massa in Ankara toe. Bij de Belgische Turken is hij nog een pak populairde­r.
FOTO AFP Recep Tayyip Erdogan spreekt na zijn verkiezing­soverwinni­ng de massa in Ankara toe. Bij de Belgische Turken is hij nog een pak populairde­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium