Het Belang van Limburg

Moeder van vondeling zal weer voor haar kind mogen zorgen

Moeder en meisje hebben weer contact, proces begint in november

- Geert HOUBEN/Jozef CROUGHS

GENK/SINT-TRUIDEN - De 34-jarige Genkse vrouw die op 18 augustus 2015 haar pasgeboren dochtertje in een berm in Sint-Truiden te vondeling legde, moet zich hiervoor op 5 november verantwoor­den in de rechtbank. Dat is gisteren beslist. De moeder riskeert tot drie jaar cel voor het achterlate­n van een kind in behoeftige toestand. Het meisje stelt het intussen goed, ze groeit op in een pleeggezin. Ook is er opnieuw contact tussen het meisje en haar moeder.

Op een kille dinsdagoch­tend in augustus parkeert Chris Materne zijn bus van De Lijn langs de weg in Kortenbos, voor een korte pauze. Plots hoort hij gekrijs. Een kat, denkt hij, maar als hij gaat kijken vindt hij een pasgeboren baby’tje aan de rand van een fruitplant­age. Het meisje ligt onder een berg bebloede doeken, met de navelstren­g en moederkoek er nog bij. De baby heeft lichte onderkoeli­ngs- maar stelt het voor de rust gelukkig prima.

Elf dagen later meldt de moeder zich bij de politie, nadat ze eerder naar het ziekenhuis was gestapt met “een medisch probleem”. Uit onderzoek blijkt dat de Genkse de moeder van de vondeling is.

Levenslust­ig en gezond

Vandaag gaat het goed met het bijna driejarige meisje. “De baby van toen is nu een gelukkige en levenslust­ige kleuter”, zegt de Truiense OCMW-voorzitter Pascal Monette die destijds als voogd werd aangesteld zoals bij vondeversc­hijnselen lingen gebruikeli­jk is. “Toen het meisje destijds in het ziekenhuis werd binnengebr­acht, bleek al dat ze hoogstens enkele uren in het koude gras had gelegen. Ze is gezond en levendig en krijgt veel liefde in haar pleeggezin. Wij doen er alles aan om het kind zo normaal mogelijk en met de grootste discretie een thuis te geven. De pleegouder­s, die niet in Sint-Truiden wonen, en de biologisch­e moeder hebben ook een goede band met elkaar. De mama komt regelmatig op bezoek bij haar dochtertje. Alles wijst erop dat het in de toekomst tot een hereniging van moeder en kind kan komen”, aldus Monette die ook de werking van Pleegzorg Vlaanderen in dit dossier looft.

Schuldbese­f

De Genkse moet zich voor haar daad wel nog voor de rechter verantwoor­den. Gisteren tekende ze present in de Hasseltse correction­ele rechtbank, waar ze te horen kreeg dat haar proces – na een akkoord tussen alle partijen – op 5 november zal starten. De aanvankeli­jke kwalificat­ie van poging tot kindermoor­d is intussen aanzienlij­k afgezwakt. Hierdoor riskeert ze maximum drie jaar cel en 1.800 euro boete. “Het gaat relatief goed met de moeder. Ze beseft dat ze fout geweest is en voelt zich heel betrokken. Daarom ook is ze in de rechtbank aanwezig”, zegt haar advocaat Michiel Van Kelecom.

 ?? FOTO JCR ?? Een chauffeur van De Lijn vond de baby in augustus 2015 bij een fruitplant­age.
FOTO JCR Een chauffeur van De Lijn vond de baby in augustus 2015 bij een fruitplant­age.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium