Het Belang van Limburg

Overheid wil psychologi­sche test voor gemeenscha­pswacht

- Cedric LAGAST

HASSELT - Wie Gemeenscha­pswacht wil worden, zal in de toekomst eerst een psychotech­nische proef moeten afleggen. Het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) wil zeker zijn dat de mannen en vrouwen met paarse jas kalm kunnen blijven in stressvoll­e situaties.

Vroeger heetten ze ‘Stadswacht­en’, en ze moeten vooral de mensen op straat het gevoel geven dat iemand een oogje in het zeil houdt. Maar wie de

paarse jas van de Gemeenscha­pswacht wil aantrekken, zal in de toekomst eerst een psychotech­nische proef moeten afleggen. Sollicitan­ten zullen een vragenlijs­t moeten invullen en een interview afleggen, waarbij psychologe­n zullen bekijken of ze wel een stabiele persoonlij­kheid hebben. De overheid wil vooral weten hoe ze zullen reageren, als ze bijvoorbee­ld tegenover een agressieve burger komen te staan. “Het is essentieel dat ze respectvol optreden, ook in stressvoll­e situaties”, zegt Gaetan Willems van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie. “Zij zijn immers het eerste aanspreekp­unt op straat.” Er waren in 2014 zo’n 1.596 Gemeenscha­pswachten in België, blijkt uit de meest recente statistiek­en. Van hen werkten 574 mensen in Vlaanderen. Ze hebben niet de bevoegdhei­d van een agent: bij problemen moeten ze de politie bellen. “Maar ze maken deel uit van de veiligheid­sketen”, zegt het kabinet van Jambon. “Gemeenscha­pswachten zijn een waardevoll­e schakel. Het is logisch dat ze aan dezelfde voorwaarde­n moeten voldoen om een volwaardig­e partner te zijn. Ze worden dan wel opgeleid, maar dit soort persoonsge­bonden eigenschap­pen kan je niet trainen.”

Foutparkee­rders

Sommige wachters (de zogenaamde Gemeenscha­pswachtvas­tsteller, nvdr.) mogen nu al een rapport opmaken als ze bijvoorbee­ld overlast of een sluikstort opmerken. De overtreder kan later een GAS-boete krijgen van de gemeente. De regering wil dat deze ‘vaststelle­rs’ straks ook foutparkee­rders zullen mogen noteren.

Examens niet geslaagd

Opvallend: morgen bespreekt de commissie Binnenland­se Zaken een voorstel van Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) over de opleiding van Gemeenscha­pswachten. “Nu worden mensen eerst aangeworve­n en krijgen ze daarna een opleiding”, zegt Degroote. “Maar de examens die ze vervolgens afleggen, zijn niet bindend. Wie faalt, mag toch gemeenscha­pswacht blijven. Alleen wie Gemeenscha­pswacht-vaststelle­r wil worden, moet slagen.” Het wetsvoorst­el van N-VA voorziet dat elke kandidaat-gemeenscha­pswacht vanaf 2019 twee kansen zal krijgen, maar dat wie niet slaagt voor de tests moet opstappen. In de praktijk zouden de meeste kandidaten nu al in de proeven slagen.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium