Het Belang van Limburg

“Als we niet sproeien wordt onze oogst een drama”

Limburg stevent af op extreem droge periode

- Koen SNOEKX

MAASEIK - Limburg stevent af op een periode van extreme droogte. Volgens de weerkaarte­n zal er de komende tien dagen geen druppel regen vallen. En dat is vooral slecht nieuws voor de boeren. “Als we onze velden niet permanent besproeien, wordt onze oogst een drama”, zegt landbouwer Johan Peusens uit Maaseik. Tegelijk roept weerman Frank Deboosere burgers op om extra zuinig te zijn met leidingwat­er. “Al is er met de bevoorradi­ng van het drinkwater nog geen probleem”, klinkt het bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V).

De zomer is pijlsnel uit de startblokk­en geschoten. Vanaf vandaag klimt het kwik in Limburg boven de 25 graden en mogelijk wordt de komende dagen de kaap van 30 graden gehaald.

Die tropische hitte heeft een schaduwzij­de: extreme droogte. Zoals de weerkaarte­n nu liggen, valt er de komende tien dagen geen druppel regen. Vooral in het noordooste­n van Limburg – Neerpelt, Overpelt, Peer, Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en DilsenStok­kem – zal de bodem daardoor extreem droog worden.

Onweders

En dat is vooral slecht nieuws voor de boeren. “Vijf weken geleden al zijn we begonnen met het besproeien van onze aardappele­n en dat zullen we ook de komende weken moeten blijven doen”, klinkt het bij aardappelt­eler Belien in Hamont-Achel, waar ze vrezen voor omzetverli­es. “Kunstmatig­e beregening is nooit het- zelfde als echte neerslag, dus onze aardappele­n zullen dit jaar wellicht minder opbrengen.” Ook bij akkerbouwb­edrijf Peusens in Maaseik draaien de sproeiers al een maand lang op volle toeren. “Wij hebben ervoor gekozen om onze twee grote beregening­shaspels te gebruiken waarmee we onze aardappele­n en ajuinen permanent besproeien. Doen we dat niet, dan komt onze oogst in gevaar”, zegt zaakvoerde­r Johan Peusens. “Omdat de aardappele­n en ajuinen onze prioriteit krijgen, hebben we wel onze maïs nog niet kunnen besproeien. Ik vrees dat we daarmee in de problemen zullen komen als de droogte nog twee weken aanhoudt.”

In de rest van Limburg hebben de boeren voorlopig minder last van het droge weer. “Door de onweders zit er hier nog altijd voldoende vocht in de grond, waardoor ik voorlopig nog niet heb moeten sproeien”, zegt landbouwer Jan Coenegrach­ts uit Riemst. “We hebben hier ook geen zandgronde­n zoals in het noorden van Limburg. Onze leemgrond houdt het water veel beter vast en droogt dus minder snel uit. Maar als er volgende week geen regen valt, zullen we ook hier onze beregening­sinstallat­ies moeten uithalen.”

Drinkwater

Door de extreme droogte kondigde het Oost-Vlaamse Oosterzele gisteren als eerste gemeente in Vlaanderen een waterstop af. Zo mogen inwoners hun auto niet meer wassen en geen zwembaden meer vullen. Ook weerman Frank Deboosere roept op om extra zuinig te zijn met leidingwat­er. “Wie zijn grasperk nog sproeit met kostbaar drinkwater, is echt niet goed bezig”, zegt hij. “Toch is er met de bevoorradi­ng van ons drinkwater momenteel geen probleem”, sust Jan Pauwels, de woordvoerd­er van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e. “Het is inderdaad beter om geen drinkwater te verspillen, maar op dit moment geldt voor alle 308 gemeentes code groen. En door één week droogte gaat die bevoorradi­ng van het drinkwater echt niet in het gedrang komen.” Ook de boeren kunnen volop grondwater blijven oppompen om hun gewassen te besproeien. “We doen daar ook geen kwaad mee”, verzekert Johan Peusens. “Het grondwater dat wij hier in Maaseik oppompen zit zo’n zes tot acht meter diep in de grond, veel minder diep dus dan het drinkwater.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Johan Peusens uit Maaseik bij één van zijn gigantisch­e beregening­shaspels. “We zijn onze aardappele­n en ajuinen nu al vier weken permanent aan het besproeien.”
Foto JEFFREY GAENS Johan Peusens uit Maaseik bij één van zijn gigantisch­e beregening­shaspels. “We zijn onze aardappele­n en ajuinen nu al vier weken permanent aan het besproeien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium