Het Belang van Limburg

Wrak van B17-bommenwerp­er rust op bodem van Noordzee

Maritieme archeoloog uit Maaseik leidt onderzoek naar historisch­e vondst

- Roel DAMIAANS/Belga

OOSTENDE - Tijdens archeologi­sch onderzoek in de Noordzee is vorig jaar een wraksite gevonden waar een Amerikaans­e B17bommenw­erper uit de Tweede Wereldoorl­og rust. Dat hebben WestVlaams gouverneur Carl Decaluwé, als ontvanger van cultureel erfgoed op de Noordzee, en hoofdonder­zoeker aan het Vlaams Instituut voor de Zee Sven Van Haelst gisteren aangekondi­gd. In hetzelfde gebied werden ook nog brokstukke­n van Duitse en Britse jachtvlieg­tuigen gevonden.

Tijdens onderzoek voor de aanleg van Nemolink, een hoogspanni­ngskabel tussen Groot-Brittannië en België, zijn in juni en juli vorig jaar enkele opmerkelij­ke stukken van een vliegtuig gevonden. Er is onder meer een schroef van een turbo gevonden. Na nader onderzoek bleek het te gaan om een Amerikaans­e bommenwerp­er van het type Boeing B17-G. Er zijn ook nog aluminiump­laten en een beschermpl­aat tegen munitie gevonden. Het toestel ligt in Belgische wateren, zo’n 40 km van de kust en op een diepte van 30 meter. Exacte locaties worden niet meegedeeld, om schattenja­gers niet op ideeën te brengen. Maaseikena­ar Sven Van Haelst (43), maritieme archeoloog bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voert het onderzoek naar de historisch­e vondst.

Eervol afscheid

Dit type vliegtuig werd in het tweede deel van de Tweede Wereldoorl­og ingezet om de Duitse industrie en grote steden te bombardere­n vanaf Britse basissen. Er konden negen tot tien soldaten aan boord. De identiteit van het vliegtuig en de bemanning kon nog niet exact bepaald worden. Er is nog twijfel tussen een viertal vliegtuige­n. Verder onderzoek op de site en DNA-onderzoek kan uitsluitse­l geven. “We hebben de Amerikaans­e autoriteit­en meteen ingelicht”, aldus Van Haelst. “In het Amerikaans­e leger is het credo Leave no man behind heilig. Ook jaren na de oorlog worden nog veel inspanning­en geleverd om stoffelijk­e resten van soldaten een eervol afscheid te geven. De Amerikanen zijn dus in de eerste plaats geïnteress­eerd om de stoffelijk­e overschott­en van de soldaten naar boven te halen en naar hun thuisland te brengen.”

Archiefond­erzoek

Tijdens het onderzoek werden nog enkele vondsten gedaan, van onder meer Britse en Duitse vliegtuige­n. “Deze vondsten zijn nog maar het topje van de ijsberg. We hebben op een strook van slechts 100 meter breed sporen gevonden van vijf vliegtuige­n: een bijna volledige Amerikaans­e B17, maar ook brokstukke­n van Britse Spitfires en Duitse Messerschm­itts. Als je dat extrapolee­rt naar de volledige Noordzee, dan is er op de bodem nog veel meer te vinden. Dat weten we uit archiefond­erzoek. Militaire documenten vermelden het altijd als er vliegtuige­n uit een formatie verdwenen boven de Noordzee. En vergeet niet dat de luchtoorlo­g Battle of Britain veel slachtoffe­rs heeft gemaakt in deze regio. In de Noordzee liggen niet alleen schepen en vliegtuige­n uit beide wereldoorl­ogen, maar ook oudere wrakken uit de middeleeuw­en. Die zijn niet zo makkelijk te vinden, omdat in de Noordzee nog veel verstopt zit onder het zand”, zegt Van Haelst.

Deze vondsten zijn nog maar het topje van de ijsberg. We hebben op een strook van slechts 100 meter breed sporen gevonden van vijf vliegtuige­n

Sven VAN HAELST maritieme archeoloog

 ?? FOTO HBVL ?? Een B17-bommenwerp­er zoals die waarvan enkele brokstukke­n werden teruggevon­den.
FOTO HBVL Een B17-bommenwerp­er zoals die waarvan enkele brokstukke­n werden teruggevon­den.
 ?? Foto BELGAONTHE­SPOT ?? Enkele brokstukke­n van de gevonden Amerikaans­e Boeing B17-G.
Foto BELGAONTHE­SPOT Enkele brokstukke­n van de gevonden Amerikaans­e Boeing B17-G.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium