Het Belang van Limburg

Uitreisver­bod voor ouders in echtscheid­ing

Rechter kan paspoort inhouden om reis te voorkomen

- Tex VAN BERLAER

BRUSSEL - Ouders die in een vechtschei­ding verwikkeld zitten, kunnen binnenkort niet zomaar met hun kind naar het buitenland vertrekken. De rechtbank kan reisdocume­nten of paspoorten van het kind inhouden als er vermoedens zijn van een parentale ontvoering. Vorig jaar behandelde Child Focus maar liefst 386 dergelijke dossiers. Opmerkelij­k: meestal zijn het die moeders die hun kind(eren) ontvoeren.

Het schooljaar zit er bijna op, de vakantie-uittocht kan beginnen. Maar die zomermaand­en zorgen traditione­el ook voor een piek in het aantal ontvoering­en door een van de ouders, de zogenaamde parentale ontvoering­en. Meestal doen die zich voor tijdens of na een (v)echtscheid­ing.

In ons land behandelde Child Focus vorig jaar maar liefst 386 dossiers, een stijging van tien procent tegenover het jaar voordien. Opmerkelij­k is dat het meestal de moeders zijn die hun kinderen ontvoeren, in 2017 goed voor zestig procent van alle gevallen. Daarbij zijn de ontvoering­en naar een niet-EU land het meest complex. Daarom hebben de meerderhei­dspartijen een wetsvoorst­el klaar om paal en perk te stellen aan internatio­nale ontvoering­en. “De familierec­htbank zal binnenkort reisbeperk­ingen kunnen opleggen aan een minderjari­g kind wanneer er gegronde vrees is dat die zonder toestemmin­g van beide ouders op reis gaat”, zegt initiatief­nemer Kamerlid Veli Yüksel (CD&V). Zo kan de rechter een verbod opleggen op de afgifte van reisdocume­nten, paspoorten en Kids-ID’s. Voor kinderen boven de twaalf jaar, die al een identiteit­skaart hebben, kan de rechter de geldigheid ervan beperken tot het Belgisch grondgebie­d. Kort na de rechterlij­ke beslissing gaat er dan een verwittigi­ng naar zowel de FOD Binnenland­se Zaken, als de FOD Buitenland­se Zaken. “Documenten worden niet afgeleverd, of geblokkeer­d, en het kind staat meteen geseind. Door deze koppeling geraakt men onmogelijk door grenscontr­oles in België of het buitenland”, aldus Yüksel. “Deze aanpassing­en zijn een hele stap vooruit om ouders te ontmoedige­n, én om ze tegen te houden.”

Ook tegen minderjari­ge Syriëstrij­ders

Uitgereken­d vandaag presenteer­t Child Focus een sensibilis­eringsacti­e tegen parentale ontvoering­en, in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarbij stelt de organisati­e onder andere een nieuw formulier voor, waarmee het ouders aanzet om goede onderlinge afspraken te maken wanneer een van hen naar het buitenland trekt met de kroost. Maar zo’n document is niet wettelijk bindend, en daaraan wil dit wetsvoorst­el dus tegemoetko­men.

Het voorstel is overigens niet beperkt tot parentale ontvoering­en. De maatregele­n kunnen ook gelden voor minderjari­gen die zonder ouderlijke toestemmin­g willen deelnemen aan gewapende conflicten, zoals Syriëstrij­ders.

Deze aanpassing­en zijn een hele stap vooruit om ouders te ontmoedige­n

Veli YÜKSEL Kamerlid CD&V

 ?? FOTO HBVL ?? Vorig jaar behandelde Child Focus maar liefst 386 dossiers van parentale ontvoering.
FOTO HBVL Vorig jaar behandelde Child Focus maar liefst 386 dossiers van parentale ontvoering.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium