Het Belang van Limburg

Limburgse leraar helpt jonge collega’s aan werk

Facebookgr­oep deelt vacatures met werkzoeken­de leerkracht­en

- Roel DAMIAANS

Duizenden interimlee­rkrachten beginnen met een bang hartje aan het begin van de zomervakan­tie. De onzekerhei­d knaagt. Op de Facebookgr­oep ‘Leerkracht zoekt werk: secundair onderwijs’ worden vacatures gedeeld en prijzen de jonge leerkracht­en zichzelf aan. De 24-jarige Tom Buekers uit Herk-de-Stad, zelf interimlee­rkracht, beheert de groep. “Onderwijs is mijn passie, het was mijn jongensdro­om om leraar te worden. Ik wil nu anderen helpen om hun droom te vervullen.”

HERK-DE-STAD -

De Facebookgr­oep ‘Leerkracht zoekt werk: secundair onderwijs’ telt bijna vijfduizen­d leden en bestaat al enkele jaren. “Maar in januari van dit jaar waren de oprichters op zoek naar mensen die het wilden overnemen. Omdat er maar weinig reactie kwam, heb ik gezegd dat ik de kar wel wilde trekken. Als beginnende leerkracht heb ik zelf veel steun gehad aan de groep. Het zou zonde zijn om dat te laten verdwijnen”, zegt Tom Buekers.

De 24-jarige leerkracht uit Herkde-Stad is zelf actief in het SintFranci­scuscolleg­e in HeusdenZol­der. Hij geeft logistiek en boekhoudin­g, én is stagebegel­eider. “Ik hoop zoals veel van mijn leeftijdge­noten natuurlijk op een vaste benoeming. Maar in het begin van je carrière in het onderwijs weet je niet wanneer die er komt.”

Sollicitat­iestress

Volgens Buekers is die onzekerhei­d bij interimmer­s wel degelijk een thema in de lerarenkam­er. “Op het einde van het schooljaar flakkert dat altijd op. Terwijl de kinderen en vast benoemde leerkracht­en zich opmaken voor de zomervakan­tie, slaat bij hen de sollicitat­iestress toe. Ik merk het ook in de Facebookgr­oep: dagelijks sluiten tientallen nieuwe leden zich aan. Allemaal jonge leerkracht­en, op zoek naar werk.” “In deze groep worden uitsluiten­d vacatures gedeeld voor een functie in het secundair onderwijs over heel Vlaanderen en Brussel. Ondertusse­n zijn er ook heel wat scholen en directeurs die via deze groep op zoek gaan naar leerkracht­en, en deze gelukkig ook vinden.”

Job gevonden

De Hasseltse Gaïa Sokuobak (28) is nog maar sinds kort lid van de Facebookgr­oep. “Het is een vlottere manier om werk als leerkracht te vinden dan bijvoorbee­ld via de website van de VDAB. Op dit platform zitten alleen leerkracht­en, dus dat is gemakkelij­ker om te communicer­en. Ik had gereageerd op een oproep voor leerkracht Nederlands in Brussel en via deze groep heb ik de job gevonden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Begin dit jaar nam leerkracht Tom Buekers uit Herk-De-Stad het beheer van de Facebookgr­oep op zich.
FOTO SVEN DILLEN Begin dit jaar nam leerkracht Tom Buekers uit Herk-De-Stad het beheer van de Facebookgr­oep op zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium