Het Belang van Limburg

Ook populair om files te mijden: de e-step

Almaar meer Belgen vallen voor elektrisch­e step

- Myrte DE DECKER

HASSELT - Fiets en trein of bus en tram. We worden bekeerd tot de combimobil­iteit, zodat we de auto zo vaak mogelijk aan de kant laten staan. Nieuw in het gamma: de elektrisch­e step. Perfect voor korte afstanden en gemakkelij­k op te bergen, aldus de fans.

E-bikes zijn al compleet ingeburger­d, maar daar komt nu ook de elektrisch­e step bij. Almaar meer Belgen vallen ervoor, zegt Paul Baetens van Odissey. Het bedrijf is gespeciali­seerd in toestellen voor de zogenaamde “zachte” mobiliteit. “Wij verkopen gemiddeld tien e-steps per week. Dat is vier keer meer dan een tweetal jaar geleden toen we startten met de verkoop.” De grote kracht van de elektrisch­e step: makkelijk te gebruiken in combinatie met andere vervoersmo­di én makkelijk op te bergen. “Voor mijn werk ben ik vaak de baan op, zowel met de auto of het openbaar vervoer”, aldus Tom De Bruyckere (47), die zijn eigen communicat­iebureau leidt. “Vroeger gebruikte ik een plooifiets, maar dat was me veel te omslachtig. Mijn elektrisch­e step is voor mij het ideale aanvullend­e vervoersmi­ddel voor mijn woonwerkve­rkeer.”

De de e-step weegt inderdaad minder dan een plooifiets. Opgeplooid kan het in de koffer of op het bagagereke­n in de trein én de batterij gaat lang mee. “De gemiddelde e-step heeft een actieradiu­s van 25 kilometer”, zegt Baetens. “En de batterij opladen, duurt maar twee uur.”

Omdat de steps maximum 25 kilometer per uur kunnen rijden, is een bijkomende verzekerin­g niet nodig. En ook een helm is niet verplicht. “Al bevelen we die wel aan”, zegt Baetens. “25 kilometer per uur is niet weinig. Door de helm zien voetganger­s en fietsers dat je sneller gaat dan een traditione­le stepper.” Die technologi­e komt natuurlijk met een prijskaart­je. Gemiddeld kost een e-step tussen de 900 en 1.000 euro. Troffaes start daarom een project om nog meer mensen bekend te maken met de elektrisch­e step: “Tijdens de zomer wil ik een vijftal steps uitlenen. Dan kunnen mensen ontdekken hoeveel tijd ze kunnen besparen door een alternatie­f vervoersmi­ddel te kiezen.” “Het is mijn geheim wapen tegen files”, zegt Chris Troffaes (57). De uitgeweken Antwerpse is vol lof over haar nieuwe vervoersmi­ddel. “Voor een kleine boodschap in het dorp gebruik ik nu mijn step”, aldus Troffaes. “Als ik in de stad moet zijn neem ik het ding mee op de bus of plaats ik mijn auto op een parkeerpla­ats buiten het centrum en doe ik de laatste kilometers met mijn stepje. Bovendien herstel ik van een burn-out. Toen ik echt geen energie had om een voet buiten de deur te zetten, lukte dat wel op mijn step.”

Als ik in de stad moet zijn neem ik het ding mee op de bus of plaats ik mijn auto op een parkeerpla­ats buiten het centrum en doe ik de laatste kilometers met mijn stepje

Chris TROFFAES

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? “De e-step is mijn geheim wapen tegen files”, zegt Chris Troffaes (57).
FOTO WALTER SAENEN “De e-step is mijn geheim wapen tegen files”, zegt Chris Troffaes (57).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium