Het Belang van Limburg

“Als anderen het niet doen, regel ik het gewoon zelf”

Céline Cuypers organiseer­t programmee­rkampen voor kinderen

- Nele ACHTEN

ALKEN - Ze heeft nooit één les informatic­a gehad in de middelbare school, en toch was Céline Cuypers (23) het eerste meisje in tien jaar dat elektronic­a-ICT ging studeren aan de UHasselt. Nu wil de Alkense met haar programmee­rkampen kinderen warm maken voor haar passie.

Vorig jaar won ze samen met een klasgenoot de EOS-scriptiepr­ijs voor hun onderzoek naar hartritmes­toornissen. Ze vond een fout in een handboek dat al jaren door duizenden studenten wordt gebruikt. Anderen zouden zichzelf daarvoor graag op de borst kloppen, maar niet Céline Cuypers. “Dat heeft al in de krant gestaan, dat moet niet opnieuw. Dat is allemaal niet zo speciaal”, zegt ze.

Was je altijd al bezig met elektronic­a en programmer­en?

“Ik wilde vroeger altijd leerkracht worden. Tot ik op mijn zeventiend­e Amerikaans­e lichtshows voor Halloween zag. Thuis heb ik dan samen met mijn papa ook zo’n lichtshow gebouwd aan onze voorgevel. We zijn daar maanden mee bezig geweest, want elk lichtje moest per één tiende van een seconde geprogramm­eerd worden. Als ik lichtjes zie, word ik nog steeds blij.”

Een paar jaar later ben je nu afgestudee­rd. Wat nu?

“Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Ondernemen, dat wil ik sowieso doen, dat doe ik graag. Ze hebben mij vaak gevraagd om te doctoreren, maar dat is niets voor mij. Ik ben geïnteress­eerd in heel veel verschille­nde dingen. Ik wil niet vier jaar lang met één onderzoek bezig zijn. Mijn zomer zit vol met mijn zomerkampe­n, daarna zien we wel.”

Waarom ben je gestart met die programmee­rkampen?

“Om kinderen kennis te laten maken met alles wat ik zelf nooit geleerd heb op school. Ik heb op school nooit iets gezien wat ook maar met elektronic­a of informatic­a te maken had. Informatic­a viel altijd weg, bijvoorbee­ld voor een uur Grieks.”

“Met de kampen kan ik mijn passie voor technologi­e combineren met die andere passie: dingen aanleren aan kinderen. Je moet trouwens niet denken dat wij de hele dag achter een computer zitten. Eén van de kindjes vorig jaar zei zelfs dat ze nog nooit zo vaak was buiten geweest als die ene week.”

Wil je met de kampen ook meer meisjes aan het programmer­en krijgen?

“Dat is niet mijn specifieke doelstelli­ng. Maar ik ben er wel van overtuigd dat meer meisjes voor de opleiding zouden kiezen, als ze het leren kennen. Het probleem is niet dat meisjes geen technische richting willen studeren, wel dat ze het niet kennen. Voor jongens is de stap naar zo’n opleidinge­n gewoon veel logischer.”

De kampen zijn niet je eerste project. Op je veertiende begon je al een toneelscho­ol.

“Dat was ook al omdat ik iets miste. Ik ging vroeger altijd kijken naar het theater hier in Alken en wilde zelf altijd deelnemen. Op het einde van elke voorstelli­ng werd er dan een briefje uitgedeeld waarop je kon aangeven of je de volgende keer wilde meedoen. Ik duidde dat altijd aan, maar er was nooit een rol voor een kind. Ik mocht wel altijd het voorwoord doen. (lacht) Op mijn veertiende heb ik besloten zelf een toneelscho­ol op te richten. Op het einde, vorig jaar, hadden we zo’n twintig acteurs. Als anderen het niet doen, regel ik het gewoon zelf, dat is duidelijk.”

Ik zou niet weten wanneer ik voor het laatst een hele avond tv heb gekeken. Dat is verloren tijd

Céline CUYPERS

Ingenieur

Stilzitten lijkt me niets voor jou.

“Ik programmee­r liever de hele nacht door. Als je daarmee bezig bent, is het al snel drie uur ’s nachts hoor. Tijdens mijn studies deed ik dat regelmatig, samen met vrienden. Maar stilzitten is inderdaad moeilijk, tv-kijken doe ik bijvoorbee­ld bijna nooit. Dat is verloren tijd. Ik zou niet weten wanneer ik voor het laatst een hele avond tv heb gekeken. Het is alleszins heel lang geleden. Weet je, werken is zo’n stom woord, want ik doe al die dingen graag. Dat voelt nooit als werken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Céline te midden van enkele schoolproj­ecten.
FOTO SVEN DILLEN Céline te midden van enkele schoolproj­ecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium