Het Belang van Limburg

Meer camera’s op de werkvloer

Twintig keer meer aanvragen in tien jaar

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Vorig jaar zijn er 1.129 aanvragen gedaan door bedrijven om camera’s te mogen plaatsen op de werkvloer. Dat blijkt uit het jaarversla­g van Gegevensbe­schermings­autoriteit, de vroegere Privacycom­missie. Dat zijn er 76 meer dan in het jaar voordien. “Dat soort camera’s dient in de eerste plaats om diefstal door het eigen personeel tegen te gaan”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat van de Zelfstandi­gen (NSZ).

Vorig jaar heeft de Gegevensbe­schermings­autoriteit welgeteld 8.531 aanvragen ontvangen voor het plaatsen van camera’s. Het overgrote deel daarvan (5.787 of 68%) is bestemd voor bewaking en toezicht in het algemeen. Daarnaast volgen camera’s die geplaatst worden op de werkvloer. Vorig jaar waren er dat 1.129, of 13 procent van het totaal, zo staat te lezen in het jaarversla­g van de Gegevensbe­schermings­autoriteit, de federale instelling die moet toezien op de grondbegin­selen van de beschermin­g van de persoonsge­gevens.

Spectacula­ire toename

Het aantal camera’s is het afgelopen decennium spectacula­ir toegenomen, zo mag blijken uit de cijfers van de Gegevensbe­schermings­autoriteit. Tien jaar geleden telde de instelling amper 55 aanvragen voor camera’s op de werkvloer. Dat aantal is ondertusse­n meer dan vertwintig­voudigd (zie tabel). Ze zijn terug te vinden in de meest uiteenlope­nde sectoren: van de kleinhande­l en de horeca, tot banken, garages of praktijken van vrije beroepen. “Ze zijn er in de eerste plaats om diefstal door eigen personeel tegen te gaan”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws van het NSZ. “Diefstal door eigen personeel is ook veel schadelijk­er voor het bedrijf dan diefstal door klanten. Volgens een eigen bevraging steelt een klant gemiddeld voor 100 euro, terwijl diefstal door eigen medewerker­s gemiddeld goed is voor 1.300 euro.”

Geen vrijgeleid­e

Big brother is watching you? “Camera’s op de werkvloer plaatsen mag zomaar niet, dat is aan strenge regels onderworpe­n, precies om misbruik uit te sluiten”, zegt Christine Mattheeuws. “Het is ook geen vrijgeleid­e voor de werkgever. Camera’s op de werkvloer werken preventief. Ze hebben vooral een ontradend effect. Het is eerder bedoeld als een afschrikki­ngsmiddel dan als een controlemi­ddel.

Je moet bovendien een onderschei­d maken met camera’s die de klanten in het oog houden.”

Camera’s op de werkvloer hebben vooral een ontradend effect. Het is eerder bedoeld als een afschrikki­ngsmiddel dan als een controlemi­ddel

Christine MATTHEEUWS

voorzitter NSZ

 ?? FOTO PN ?? De camera’s worden vooral geplaatst om diefstal door eigen personeel tegen te gaan.
FOTO PN De camera’s worden vooral geplaatst om diefstal door eigen personeel tegen te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium