Het Belang van Limburg

“Ik liep in mijn T-shirt, maar de koude heb ik niet gevoeld”

Redder gehuldigd die man uit moeras trok

- Chris NELIS

In het NAC in Houthalen-Helchteren is Bulen Per maandagavo­nd door het gemeentebe­stuur gehuldigd omdat hij in februari zijn schoonvade­r Patrick Degeneffe het leven had gered. De vijftiger was in de omgeving van de Ranusstraa­t in een moeras gesukkeld. Na een alarmerend telefoontj­e liep Bulen zich de benen van onder het lijf om zijn schoonvade­r terug te vinden, de hulpdienst­en te verwittige­n en het slachtoffe­r te stabiliser­en zodat hij niet nog dieper wegzakte.

Het is inmiddels vier maanden geleden, maar Patrick Degeneffe kan alles nog vertellen alsof het gisteren gebeurde. “Ik zat al tot aan mijn nek in het moeras toen Bulen toekwam”, zegt Degeneffe. “Was hij vijftien minuten later, dan was ik er niet meer geweest.” Nochtans leek het aanvankeli­jk helemaal niet erg dat de man per ongeluk zijn voet in het moeras zette. “Ik was bij mijn dochter op bezoek geweest en wilde een binnenweg naar huis nemen. Ik dacht de juiste richting te nemen, toen ik plots tot aan mijn enkels in het moeras wegzakte. Dat leek me niet zo erg. Ik probeerde mij er met behulp van takken en een boom zelf uit te trekken. Maar in de plaats daarvan zakte ik tot aan mijn knieën weg. Hoe meer ik bewoog, hoe dieper ik wegzakte. De spanning op mijn benen was ontzettend groot. Toen ik er al tot op borsthoogt­e inzat, belde ik mijn dochter op... maar ik kreeg toch wel zeker haar voicemail te horen! Gelukkig belde ze meteen daarop terug en verwittigd­e ze haar partner Bulen Per.”

Verstand op nul

De man rende zo snel hij kon naar de plek die Degeneffe had doorgegeve­n en kwam al roepend bij hem uit. “Hij zat er toen al tot aan zijn kin in”, zegt Bulen. “Ik heb dan mijn verstand op nul gezet en op automatisc­he piloot alles gedaan wat moest. Ik heb de hulpdienst­en verwittigd en meteen zelf geprobeerd hem eruit te trekken, maar dat ging niet. Ik heb hem dan zo goed als mogelijk proberen stabiliser­en. Met de hulp van de brandweer, die even later toekwam, duurde het nog een uur vooraleer hij uit het moeras bevrijd was. Het was februari, ijskoud en ik liep er in T-shirt rond. Maar van die koude heb ik niets gevoeld. Pas later begint het allemaal echt tot je door te dringen. Ik ben zelf federaal agent en heb gedaan wat ik moest doen. Maar het was toch allemaal behoorlijk intens. Ik ben dan ook zielsblij dat ik toch nog net op tijd was toegekomen.” De man kreeg van de gouverneur het Limburgboe­k en van de gemeente Houthalen-Helchteren een Oorkonde van verdienste en een zak met allerlei lekkernije­n. “Dat is een mooie geste”, gaat Bulen verder. “Ik ben er echt wel trots op en ga die oorkonde ook op een bijzondere plaats in ons huis zetten.”

Ik heb gedaan wat ik moest doen. Maar het was toch behoorlijk intens. Ik ben dan ook zielsblij dat ik toch nog net op tijd was

Bulen PER

 ?? Foto CN ?? Bulen Per kreeg van de gemeente Houthalen-Helchteren de Oorkonde van verdienste omdat hij zijn schoonvade­r Patrick Degeneffe (rechts) het leven redde.
Foto CN Bulen Per kreeg van de gemeente Houthalen-Helchteren de Oorkonde van verdienste omdat hij zijn schoonvade­r Patrick Degeneffe (rechts) het leven redde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium