Het Belang van Limburg

“Hele ploeg wijzigen? Dat kan”

-

Zal er donderdag in Kaliningra­d nog één speler van het type-elftal overblijve­n dat tegen Panama en Tunesië won? Zeker is dat niet. Roberto Martinez kondigde zaterdag na Tunesië al aan dat hij grote wijziginge­n zou doorvoeren voor de match tegen Engeland. Gisteren ging hij nog een stapje verder. “Of ik mogelijk mijn hele ploeg wijzig? Die kans bestaat”, aldus Martinez.

Wat niet wil zeggen dat hij het ook daadwerkel­ijk doet. De Catalaan spuit op dat vlak graag mist. Maar wat wel zeker is: u zal de Belgische ploeg overmorgen niet meer herkennen. De Duivels met geel achter hun naam spelen sowieso niet. Dat zijn Meunier, De Bruyne en Vertonghen. “Onze eerste doelstelli­ng was de kwalificat­ie veiligstel­len”, aldus Martinez. “Dat is ons gelukt. Dit is niet het moment om risico’s te nemen en schorsinge­n op te lopen. Bepaalde jongens wil ik niet missen in de knock-outfase.”

Martinez zal ook de lichtgeble­sseerde jongens rust gunnen. Dus geen Lukaku, Mertens of Eden Hazard donderdag. “Lukaku onderging vandaag een scan van de enkel”, aldus de bondscoach. “Er werd geen bijkomende schade vastgestel­d. Dat is goed nieuws. Mertens (hamstrings, nvdr.) kan vanaf dinsdag weer meetrainen met de groep. Voor Hazard (kuit, nvdr.) zal dat niet lukken, we moeten afwachten wanneer hij weer zal kunnen aanpikken.”

Mignolet in doel?

Wie precies in de ploeg komt, wilde hij niet verklappen. De spelers zelf waren daar gisteren trouwens nog niet van op de hoogte. Laat ons het elftal van achter tot voor overlopen. Om te beginnen in doel. Thibaut Courtois is de nummer één, onder Wilmots speelde hij álle wedstrijde­n. Martinez gunde Simon Mignolet – altijd op en top profession­eel met zijn vak bezig - wél af en toe een kans in vriendscha­ppelijke duels. Vraag is of hij dat ook zal doen tijdens een WK-duel. De kwalificat­ie is een feit, maar Courtois is een keeper die graag in het ritme blijft. Onze prognose: de Bilzenaar blijft staan. In het andere geval maakt Mignolet zijn debuut op een groot eindtornoo­i, tijdens het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk speelde hij geen minuut.

Kompany

De defensie kan er als volgt uitzien: Dendoncker, Boyata, Vermaelen. Maar als u het ons vraagt, blijft Alderweire­ld toch in de ploeg. De Antwerpena­ar slikt niet snel gele kaarten, het risico is daar dus klein. Kompany trainde gisteren met de groep mee, hij is fit verklaard. Maar hij zal meer dan waarschijn­lijk niet in actie komen. Martinez: “Medisch gezien is hij klaar om deel uit te maken van de wedstrijds­electie. Kompany heeft twee keer getraind en voelde geen reactie, dat is goed nieuws. Vermaelen zat tegen Tunesië al op de bank, met hem gaat het uitstekend.”

B-elftal

Op het middenveld komt Chadli aan de rechterkan­t zeker in de plaats van Meunier. Dembélé, en Fellaini zullen de centrale posities bezetten. Op links is Januzaj een belangrijk­e kanshebber om Carrasco te vervangen. Opvallend

hoe Martinez gisteren benadrukte dat hij geen B-elftal tussen de lijnen brengt. “Alle spelers in deze kern hebben het niveau om op een WK te spelen. Dit is anders dan bij een club, waar je wel meer vasthoudt aan de eerste elf. Of ik niet vrees dat we uit onze flow geraken als ik veel posities wijzig? Neen, want ik geloof echt in élke Rode Duivel. We hadden er zelfs 28 die het verdienden om hier op het WK aanwezig te zijn.” Vooraan mag Batshuayi tonen dat hij ook als basisspele­r de netten doet trillen. Tielemans en Thorgan Hazard bezetten dan de flanken. Lukaku zal vermoedeli­jk balen. De Man U-spits haat bankzitten, zeker tegen Engeland. Bovendien strijdt hij op dit moment mee om de titel van topschutte­r. Maar Martinez houdt daar geen rekening mee. “Het teambelang telt, niks anders. We zijn niet hier om persoonlij­ke doelen te realiseren. Onze derde match moeten we aangrijpen om beter te doen dan tegen Panama en Tunesië, zodat we helemaal klaar zijn voor de groepsfase. Ik zal de juiste beslissing­en nemen voor de hele groep.”

Liever tweede?

Blijft de vraag: wint Martinez graag de groep of wordt hij liever tweede? De bondscoach dartelde om het onderwerp heen. “Je kan een profession­ele voetbalspe­ler niet vragen om niet te winnen. Opzettelij­k gele kaarten pakken om tweede te worden bij een gelijk doelsaldo vind ik ook niet aangewezen.” Maar wie goed tussen de lijnen las, hoorde wel dat de Belgische T1 de groepszege liever aan Engeland laat.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kompany maakte gisteren opnieuw zijn opwachting tijdens de training van de Rode Duivels.
FOTO PHOTO NEWS Kompany maakte gisteren opnieuw zijn opwachting tijdens de training van de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium