Het Belang van Limburg

“Willen wél winnen”

Vijf redenen waarom Southgate het de Belgen donderdag moeilijk wil maken

-

Kunnen we het nu al op een akkoordje gooien? Bondscoach Gareth Southgate wil donderdag enkele spelers laten uitblazen, maar wil ook graag winnen tegen de Belgen. Daar heeft hij minstens vijf goeie redenen voor.

1

OMDAT DE KWARTFINAL­ES HALEN AL EEN SUCCES IS

Wij zijn natuurlijk België en wij zijn het gewoon dat we ten koste van sterke voetballan­den als, euh, de VS en Hongarije tot de kwartfinal­es van een groot toernooi doorstoten. Maar Engeland is Engeland en The Three Lions wonnen geen enkele knock-outwedstri­jd meer op een groot toernooi sinds Ecuador op het WK 2006. De kwartfinal­es bereiken zou al een klein succes zijn voor de mannen van Gareth Southgate. Want geloof het of niet, anders dan sommige Belgen wanen de meeste Engelsen zich niet bij voorbaat gewonnen tegen Colombia, Senegal of Japan.

2 OMDAT NIEMAND “HET MOMENTUM” WIL BREKEN

Twee jaar geleden droop Engeland af na een debacle tegen IJsland en enkele maanden later moest de nieuwe bondscoach Sam Allardyce aftreden wegens een krantensch­andaal. Engeland zat op een dieptepunt toen Gareth Southgate begon te bouwen, maar minder dan twee jaar later staat er een aardige ploeg op het veld. Basisspele­rs als Jordan Pickford (5 caps), Harry Maguire (6 caps), Kieran Trippier (8 caps) en Jesse Lingard (13 caps) hebben veel minder ervaring dan de doorsnee Rode Duivel. Het succes van het jonge Engeland is nog broos en niemand wil het “momentum” breken.

“Van Manchester City onthoud ik dat je een winnende reeks zo lang mogelijk moet volhouden”, zegt verdediger John Stones. “Na elke zege neem je een bonus mee naar de volgende match. Willen scoren. “Natuurlijk wil ik spelen”, zegt Kane. “We zullen zien wat de trainer beslist. Ik voel me in elk geval scherp en ben goed aan het trainen.”

“Ik begrijp dat Harry die trofee wil winnen”, zegt Southgate. “Ik zal de beslissing nemen die het beste is voor het team.”

5 OMDAT VERLIEZEN TEGEN EEN ZWAK LAND ERGER IS DAN TEGEN EEN STERK LAND

Stel Engeland verliest en speelt in de volgende ronde tegen Japan. Een uitschakel­ing zou dan als een boomerang in het gezicht van de bondscoach terugkeren. Omgekeerd zal er meer begrip heersen als The Three Lions voor de tigste keer met penalty’s verliezen van Duitsland. Dan heeft Gareth Southgate niet gefaald, dan zijn het de bloody Germans weer geweest. “Voor een land als Engeland is het moeilijk om niet te willen winnen”, zegt de bondscoach. “Ik zou niet eens weten hoe dat moet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium