Het Belang van Limburg

“De VAR is de pedalen kwijt op dit WK”

-

“Wel wel, dat was me weer een bewogen avond op het WK. Ik ga me beperken tot de VAR-momenten in Iran-Portugal want dat waren er al genoeg. Als ik de drie fases bekijk, heb ik de indruk dat men in het VAR-gebeuren de pedalen helemaal kwijt is geraakt. Bij de eerste fase, de strafschop­fout op Ronaldo, zorgt de VAR nog voor een correcte tussenkoms­t. Maar dan is er die slag van Ronaldo...” “Of het nu om een zware of lichte slag gaat, dat maakt niet uit. Dit is een zuivere rode kaart. Het reglement zegt dat er in situaties als deze enkel geel getrokken wordt als de elleboog of onderarm gebruikt wordt in een duel en dat voor gevaar zorgt bij de tegenstand­er. Hier gaat het niet om een duel, maar wel om een zuivere slagbewegi­ng. Daar kan je niet naast kijken. De tegenstrev­er hoeft er geen bloedneus aan over te houden om dit met rood te bestraffen, Ronaldo maakt een slaande beweging en dat hoort gewoon niet thuis op een voetbalvel­d.”

“Het meest frappante vind ik nog dat de VAR dit terecht opmerkt en de scheidsrec­hter ter orde roept, maar wat doet die vervolgens? Hij trekt geel. Sorry, maar dan is in mijn ogen alle consistent­ie over de VAR zoek. Want de VAR kan enkel tussenbeid­e komen als het om een clear error gaat en die hebben onder meer betrekking op overtredin­gen die met rood bestraft moeten worden, maar die de ref heeft gemist.”

“Tot slot was er nog de strafschop voor Iran. Daar lijkt de VAR op zijn beurt dan weer helemaal de kluts kwijt. Dit was totaal geen vrijwillig handspel van Cedric. Integendee­l, de ref had zelfs een duwfout op hem kunnen fluiten want de Iraniër sprong bij het kopduel in zijn nek. Zeker geen strafschop dus voor mij. Deze ref heeft een erbarmelij­ke wedstrijd gefloten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium