Het Belang van Limburg

Laatste kans op eerherstel

Bekritisee­rde SAMPAOLI moet rommelend Argentinië weer aan voetballen krijgen

- Pieter VANLOMMEL

Na de 1 op 6 tegen IJsland en Kroatië rommelt het bij Argentinië. De vicewereld­kampioen van 2014 moét vandaag winnen van Nigeria en hopen dat IJsland niet wint van Kroatië, dat al zeker is van de achtste finales. Het is dus van moeten voor Messi en co, maar de aanloop naar dit cruciale duel voorspelde niet veel goeds. Geluiden over een vechtparti­j, een ontslag van de bondscoach en een spelersops­tand zorgden voor nog meer onrust. “We moeten als een verenigd Argentinië aan de aftrap staan”, riep Javier Mascherano op tot eendracht.

Je zou dezer dagen maar Jorge Sampaoli zijn. De 58-jarige bondscoach van Argentinië kreeg na het gelijkspel tegen IJsland en de 0-3-pandoering tegen Kroatië de volle laag. Van Maradona, van analisten, journalist­en, supporters én zelfs van zijn eigen spelers. “Laat hem maar zeggen wat hij wil”, foeterde de vroegtijdi­g vervangen Sergio Agüero toen de spits van Manchester City gevraagd werd naar zijn reactie op de verklaring van Sampaoli. Die had vlak daarvoor verkondigd dat zijn spelers zich onvoldoend­e hadden aangepast aan zijn wedstrijdp­lan.

Het was Ricardo Caruso, een werkloze trainer en analist, die het vuur in het Argentijns­e kamp nog wat meer oppookte. Caruso verspreidd­e een video waarin hij zei “uit goede bron” te weten dat Mascherano en Pavon met elkaar op de vuist waren gegaan. Ook wist Caruso dat Sampaoli nog voor de match tegen Nigeria zijn koffers mocht pakken. Sampaoli, door Jan Mulder “een nerveuze portier in een nachtclub” genoemd, is intussen een jaar in functie bij de Albicelest­e. Hij wordt vooral verweten dat hij in die periode nog steeds geen vaste opstelling rond de dolende sterspeler Lionel Messi heeft gevonden.

Messi vierde dit weekend overigens zijn 31ste verjaardag en kreeg daarvoor een taart. Het was het enige positieve wat er in het Argentijns­e trainingsk­amp in Bronnitsy te noteren viel. Op de bedrukte persconfer­entie werden alle zeilen bijgezet om de rust terug te vinden. “Er was een video van een trainer die een hoop onzin uitkraamde. Jammer dat de mensen dat meteen geloven”, drukte middenveld­er en ouderdomsd­eken Javier Mascherano de geruchten de kop in. Maar ook de Argentijns­e media deden hun duit in het zakje. Zij berichtten dat bondsvoorz­itter Claudio Tapia vrijdag, een dag na de afgang tegen Kroatië, Sampaoli had laten weten dat hij geen beslissing­en meer mocht nemen. Sampaoli zou de controle over de kleedkamer volledig kwijt zijn waardoor hij de leiding over het elftal aan technisch directeur Jorge Burruchaga moest overdragen. Maar een ontstemde Tapia sprak dit weekend zijn vertrouwen in Sampaoli uit en beet de nationale media toe dat ze leugens publiceren.

Inzichten delen

Ook de geheime meetings en vermeende spelersops­tand tegen Sampaoli werden in alle toonaarden ontkend. “Onze relatie met de bondscoach is normaal”, sprak Mascherano. “Natuurlijk laten we het wel weten als we ergens niet tevreden over zijn. We moeten onze inzichten met elkaar delen en als een verenigd Argentinië aan de aftrap staan om een kans te maken.”

Het resultaat van dat collectiev­e brainstorm­en heeft zo zijn gevolgen voor Sergio Agüero, die in de spits plaats zou moeten ruimen voor Gonzalo Higuain. Ook de blunderend­e doelman Willy Caballero zou zijn plaats verliezen aan Franco Armani en tot slot zouden ook Marcos Acuna en Enzo Perez op de bank verzeilen ten voordele van Angel Di Maria en Ever Banega. Benieuwd of die vier ingrepen zullen volstaan om voor de miraculeuz­e wederopsta­nding te zorgen en de tikkende tijdbom onder Sampaoli’s stoel onschadeli­jk te maken.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium