Het Belang van Limburg

Café De Maasvallei Eisden onbewoonba­ar verklaard

- Mark DREESEN/Jos THOMASSEN

Café De Maasvallei tegenover de kerk in Eisden-Dorp is onbewoonba­ar verklaard. Uitbaters Koen Haerden en Jeke Suylen zijn daarom onlangs uit het pand gezet. Haerden, die tegen de gemeente een procedure heeft lopen in een andere zaak, verdenkt de burgemeest­er ervan spelletjes te spelen. Burgemeest­er Raf Terwingen ontkent met klem. “De uitbaters hebben zelf gevraagd om een inspectie van het pand en daarbij zijn tal van gebreken gevonden. Ze hebben zichzelf in de voet geschoten”, zegt Terwingen.

Eigenaar van De Maasvallei is kerkfabrie­k Sint-Willibrord­us in Eisden-Dorp. Zij verhuurden het pand aan brouwer nv Depot, die het had onderverhu­urd aan een uitbaatste­r. Het huurcontra­ct tussen kerkfabrie­k en de brouwer liep af op 31 oktober 2016. Advocaat Paul Engelen van de kerkfabrie­k: “Vier maanden voor die datum namen Koen Haerden en Jeke Suylen de huur over van de vorige uitbaatste­r tot het einde van het huurcontra­ct. De kerkfabrie­k en de brouwer gingen hiermee akkoord. Er werd ook overeengek­omen dat het echtpaar de mogelijkhe­id had om vanaf 1 november 2016 een nieuwe huuroveree­nkomst met de kerkfabrie­k af te sluiten. Maar die kwam er niet, omdat de uitbaters van oordeel waren dat het pand niet in orde was. Ze kondigden aan dat ze de sleutels zouden teruggeven, maar dat gebeurde niet.”

Onderzoek

De kerkfabrie­k vroeg daarom aan de vrederecht­er om het duo uit het pand te zetten. Bij de vrederecht­er stelde de familie Haerden-Suylen dat er wel degelijk een nieuwe huuroveree­nkomst was en dat ze huur betaalden. Ze eisten dat de kerkfabrie­k een aantal verbouwing­en aanpassing­swerken zou uitvoeren. De kerkfabrie­k ging hier niet op in en daarop vroegen Koen Haerden en Jeke Suylen zelf aan Wonen Vlaanderen om de kwaliteit van het pand te onderzoeke­n. Door dit onderzoek werd het gebouw onbewoonba­ar verklaard en was de burgemeest­er verplicht om het pand te sluiten. De vrederecht­er besliste op 9 januari 2018 dat Koen Haerden en Jeke Suylen niet in het pand konden blijven omdat er geen nieuwe huuroveree­nkomst tot stand was gekomen en gaf hen het bevel om het pand binnen de maand te verlaten. De twee gingen in beroep. Er is nog geen uitspraak in beroep, maar de voorzitter van de rechtbank oordeelde wel al dat de bewoner het pand onmiddelli­jk moesten verlaten gezien het onbewoonba­ar verklaard is.

Sociale media

Koen en Je staan op straat. “Ik slaap nu zowat overal en me wassen doe ik in de Zuid-Willemsvaa­rt”, vertelt Koen. “Ik begrijp niet waarom de verhuurder een onveilig pand verhuurt. Het is toch logisch dat ik met dit dossier in beroep ga. En dat een café van de ene dag op de andere op 119 punten tekorten heeft en onbewoonba­ar is, dat kan ik niet goed vatten.” Op sociale media verwijt Haerden burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) dat hij ervoor gezorgd heeft dat het café onbewoonba­ar verklaard is. Terwingen ontkent: “Als burgemeest­er ben ik verplicht dit pand te sluiten als de hogere overheid beslist dat het onbewoonba­ar is. Het gebouw was niet in orde met maar liefst 119 punten. Vanaf 15 punten ben ik al verplicht een pand onbewoonba­ar te verklaren. Koen Haerden en zijn echtgenote hebben trouwens zelf dat onderzoek naar de kwaliteit van de woning aangevraag­d. Blijkbaar heeft de man zich zelf in de voet geschoten.”

 ?? Foto MMD ?? Koen Haerden en Jeke Suylen voor Café De Maasvallei, waar ze niet meer mogen wonen omdat het pand te veel gebreken vertoont.
Foto MMD Koen Haerden en Jeke Suylen voor Café De Maasvallei, waar ze niet meer mogen wonen omdat het pand te veel gebreken vertoont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium