Het Belang van Limburg

“Tuilt moet groen blijven”

- Dirk JACOBS

De gemeentera­ad buigt zich vanavond over een recht van opstal aan KSA Tuilt voor de bouw van hun nieuwe lokalen. Dat is een eerste stap in de nieuwe ruimtelijk­e uitvoering­splannen voor Tuilt. “We willen ervoor zorgen dat het groen dat er is, blijft en zelfs uitbreidt”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V).

De KSA, die al jaren naar nieuwe lokalen snakt, krijgt een recht van opstal voor een flinke lap grond en er is kans dat ook Tuilt binnen enkele jaren over een eigen seniorenfl­ats zal beschikken. “De huidige gebouwen van KSA langs de kerk zijn compleet versleten”, zegt Vandeput. “Daarom is gezocht naar een oplossing op lange termijn. En dat terrein hebben we gevonden op de hoek van de Roverstraa­t en de Rijkelstra­at. KSA krijgt daar een terrein van ruim 47 are waar ze snel kunnen bouwen omdat de voorschrif­ten dit toelaten. Ze kunnen er een gebouw van 200 vierkante meter oprichten, evenwijdig aan de stadsmagaz­ijnen die daar staan. Die worden gebruikt door de carnavalsg­roepen voor de bouw en opslag van hun wagens, de tafeltenni­sclub en het Koninklijk Hasseltse Operettege­zelschap. Op die manier groeperen we het vereniging­sleven op

die site.”

Sint-Jozefsplei­n

Ook de wat desolate grasvlakte van het Sint-Jozefsplei­n, vandaag verworden tot de parkeerzon­e voor De Biekaar, de kerk en brasserie De Stroobande­r, krijgt een opwaarderi­ng. “De Biekaar en de kerk blijven, maar de jeugdlokal­en maken plaats voor meer groen. Achter die lokalen wordt langs de Roverstraa­t de weg ‘afgebouwd’, daar liggen nog twee bouwplaats­en voor woonhuizen. Op de hoek van de Lammerstra­at en het SintJozefs­plein voorzien we de mogelijkhe­id om een woon-zorgcentru­m op te trekken, zodat ook Tuiltenare­n in eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het Sint-Jozefsplei­n zelf wordt heringeric­ht: de huidige kale vlakte wordt groener, maar er blijft voldoende parkeergel­egenheid.”

Park

“Door deze hele operatie slagen we erin om de beide woonuitbre­idingsgebi­eden die nog in Tuilt liggen, groen te houden. Dat gaat zowel over het binnengebi­ed tussen de Roverstraa­t-Lemmerweg en Heerstraat, als het stuk grond achter het park dat zich uitstrekt in het gebied De Draek, achter de historisch­e Draekerwin­ning. Achter die historisch­e winning ligt nu al een park van twee hectare dat we uitbreiden met nog eens een hectare. Daardoor behouden we maximaal groen in Tuilt. En ook het gebied voor de Draekerwin­ning wordt geschrapt als bouwzone, zodat ook dat gezicht voor altijd met Tuilt verbonden zal blijven.”

→ Volg de Hasseltse gemeentera­ad live

op hbvl.be vanaf 20 uur

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het Sint-Jozefsplei­n wordt vandaag veelal gebruikt als parking. De kale vlakte wordt heringeric­ht, maar het blijft een parking.
FOTO SERGE MINTEN Het Sint-Jozefsplei­n wordt vandaag veelal gebruikt als parking. De kale vlakte wordt heringeric­ht, maar het blijft een parking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium