Het Belang van Limburg

“Onze opvang staat klaar voor iedereen”

Dagopvang CADO wil breder publiek aanspreken

- Zahra BOUFKER

In dagopvang CADO in Tessenderl­o zitten ze verveeld met een hardnekkig gerucht dat hun werking schaadt. “Mensen denken onterecht dat onze dagopvang uitsluiten­d bedoeld is voor dementeren­den of dat hier geen plaats meer is. We staan klaar om allerlei mensen op te vangen, maar niemand weet dat”, zegt Lut De Waele, verantwoor­delijke CADO Tessenderl­o.

“Zorgbehoev­ende mensen willen liefst zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgev­ing blijven wonen. Daarom organiseer­t Landelijke Thuiszorg in heel Vlaanderen dagopvang in CADO’s. Op die manier krijgen mantelzorg­ers de kans om even op adem te komen. Ook onze opvang in Tessenderl­o is bedoeld voor zorgbehoev­enden die op zoek zijn naar een leuke dagbestedi­ng in een huiselijke omgeving. Daarvoor komen alle mensen in aanmerking die nood hebben aan begeleidin­g bij dagelijkse activiteit­en door bijvoorbee­ld een ziekte of een handicap. Maar evengoed mensen die gewoon behoefte hebben aan sociaal contact. Dit gebeurt ongeacht leeftijd, gezinssitu­atie of zorgnood. Tijdens huisbezoek­en of als cliënten ons opbellen voor informatie, hoor ik geregeld dat mensen denken dat de opvang enkel bestemd is voor demente ouderen. Dat klopt niet”, aldus De Waele. Verzorgend­e Kathleen Van Gossum is bezorgd. “We staan klaar om mensen op te vangen die daar nood aan hebben, maar onze doelgroep is blijkbaar niet op de hoogte van ons bestaan. Er zullen wellicht mensen onnodig op zoek zijn naar een opvangplaa­ts. En dat is spijtig.”

Wachtlijst­en

Communicat­ieverantwo­ordelijke Sara Janssens bij Landelijke Thuiszorg Vlaanderen hoopt dat het gerucht snel de kop wordt ingedrukt. “We hebben in heel Vlaanderen 19 vestiginge­n van CADO. Voor Limburg is Tessenderl­o de derde vestiging. Ze werd in 2016 opgestart. In elke vestiging werken vier mensen. Landelijke Thuiszorg Vlaanderen stelt 1.500 mensen tewerk. We kunnen in Tessenderl­o tot 10 mensen dagelijks opvangen. Op weekbasis kunnen dit er tot 30 zijn, omdat niet iedereen elke dag naar de opvang komt. Het is erg spijtig dat mensen niet weten dat ze bij ons terechtkun­nen voor hun opvangprob­leem. Zeker als je weet dat we in andere vestiginge­n met wachtlijst­en zitten. Daarom zouden wij een oproep willen doen aan iedereen die op zoek is naar dagopvang voor zorgbehoev­ende personen”, aldus Janssens

Lut De Waele nodigt iedereen uit om vrijblijve­nd een bezoek te brengen aan CADO Tessenderl­o. “Mensen die op zoek zijn naar dagopvang, mogen ons altijd contactere­n. We zullen hen met open armen ontvangen. Ze kunnen de opvang ook uittesten tijdens een proefnamid­dag.”

→ 089/32 87 77 –ldewaele@ons.be

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Kathleen Van Gossum verzorgt elke dag mensen met zorgnoden in de opvang. “We geven mantelzorg­ers de kans om even op adem te komen.”
FOTO DICK DEMEY Kathleen Van Gossum verzorgt elke dag mensen met zorgnoden in de opvang. “We geven mantelzorg­ers de kans om even op adem te komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium