Het Belang van Limburg

Nieuwe woon-zorgcampus voor Godsheide

74 woon-zorgkamers en 23 assistenti­ewoningen op Malpertuus­site

- Dirk JACOBS Gratis in je brievenbus www.jetmagazin­e.be Volg ons op

Binnen afzienbare tijd zal ook Godsheide een eigen woon-zorgcentru­m hebben met 74 kamers en 23 assistenti­ewoningen. Er is een bouwvergun­ning aangevraag­d voor drie woonblokke­n die langs het huidige Malpertuus­centrum worden opgetrokke­n. Als daarbij alles normaal verloopt, worden de flats vanaf begin 2019 gebouwd door Orelia, gespeciali­seerd in ouderenzor­g. Einde 2020, begin 2021 moet alles klaar zijn.

Aan de achterzijd­e van het aanpalende park worden langs de Zandstraat acht grondgebon­den woningen opgetrokke­n door projectont­wikkelaar Chateaux Real Estate, die de ‘blauwe zone’ waarop het woon-zorgcentru­m wordt gebouwd doorverkoc­ht aan Orelia. In een blauwe zone kunnen alleen projecten voor gemeenscha­psvoorzien­ing worden opgetrokke­n. Voor de andere Godsheiden­aren is er ook goed nieuws: het park van ruim een hectare, dat tussen beide projecten ligt, wordt opengestel­d voor het publiek en zal ook een doorsteek van de Vossenberg­straat naar de Zandstraat bevatten voor zwakke weggebruik­ers.

“Dit nieuwe woon-zorgcentru­m is een opportunit­eit voor Godsheide”, zegt Anja Geuns van Orelia. “Ouderen uit de buurt die zorg nodig hebben, zullen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ze moeten daarvoor niet langer naar de stad verhuizen en kunnen dankzij het achterligg­ende park en de bomen zelfs wonen in het groen. Ook de buffer met bomen aan de kant van de straat blijft bestaan en wordt zelfs nog aangedikt. De woon-zorgcampus wordt gebouwd in bruintinte­n met veel glas en zal met hout afgewerkt worden. In de residentië­le omgeving van de Vossenberg­straat wordt de architectu­ur van het gebouw zo veel mogelijk in de natuur geïntegree­rd.”

Integratie

Op het terrein, waar ook de lokale school, de scouts Akabe, de tafeltenni­sclub en ontmoeting­scentrum Malpertuus hun lokalen hebben, wordt parkeergel­egenheid voorzien. Bewoners en personeel zullen ondergrond­s kunnen parkeren, waar net als bovengrond­s een dertigtal plaatsen zijn voorzien. Bovengrond­s worden ook parkeerple­kken voor bezoekers en diensten aangelegd tussen het gebouw en de groene buffer. De nieuwe campus zal 74 woonzorgka­mers tellen met elk een eigen badkamer. “De bewoners zullen er kunnen genieten van heel wat faciliteit­en, zoals een kapsalon, fysio- en ergotherap­ie”, zegt Geuns. “Het woon-zorgcentru­m zal ook over een beschermde afdeling voor dementeren­den beschikken. De 23 bijhorende erkende assistenti­ewoningen met terras worden verhuurd aan 65-plussers. Daar kunnen telkens één of twee personen wonen. Zij kunnen gebruikmak­en van de activiteit­en en de assistenti­e van het woon-zorgcentru­m. Ze kunnen er ook terecht voor een hapje in het gezamenlij­ke restaurant of een drankje in het centrale cafetaria. Door de locatie zullen we zeker ook inzetten op maximale integratie en samenwerki­ng met de school en het ontmoeting­scentrum op de site, maar ook met het vereniging­sleven in Godsheide.” “We hebben mekaar gevonden in een project dat Godsheide echt een meerwaarde bezorgt”, maakt Philippe Onclin van Chateaux Real Estate zich sterk. “Met Orelia, dat in Hasselt ook Katharinad­al uitbaat, hebben we een uitstekend­e partner gevonden voor dat gedeelte. Zelf bouwen we acht woningen langs de Zandstraat. Doorheen het achterligg­ende park trekken we een wandel- en fietsweg die ook de senioren kunnen gebruiken om naar de Spar of de nabijgeleg­en bushalte te gaan. De bouw van de woning start in principe ook nog dit jaar. Ook daarvoor zijn de bouwvergun­ningen aangevraag­d.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De woon-zorgcampus komt te liggen op de Malpertuus­site, waar ook het ontmoeting­scentrum, de tafeltenni­sclub en de scouts gevestigd zijn.
FOTO SVEN DILLEN De woon-zorgcampus komt te liggen op de Malpertuus­site, waar ook het ontmoeting­scentrum, de tafeltenni­sclub en de scouts gevestigd zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium