Het Belang van Limburg

“Feest letterlijk op de grens tussen twee landen”

Slagboom tussen Hamont en Budel gesloten voor evenement

- Geert VAN BAELEN

Komende zondag gaat de grensslagb­oom tussen HamontAche­l en het dorp Budel een dag lang dicht. De cultuurraa­d en de collega’s van de Nederlands­e gemeente Cranendonc­k organisere­n dan samen een evenement pal op de grens. Met de medewerkin­g van lokale vereniging­en willen ze de banden aanhalen onder de noemer ‘Botert ’t Nog?’, een verwijzing naar het smokkelver­leden tijdens de oorlogsjar­en.

“Een cultuurmed­ewerker uit de gemeente kwam eigenlijk met het idee om eens iets samen te doen met Budel, een buur waarvan we toch een beetje vervreemd zijn”, vertelt Toon Duisters, voorzitter van de cultuurraa­d in HamontAche­l. “We weten niet meer echt wat er vlak over de grens leeft. Gek, terwijl we echt wel met elkaar verbonden zijn, door huwelijken bijvoorbee­ld die vaak hun basis vinden in het smokkelver­leden.”

Hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Een jaar geleden werd er samengezet­en met Cultuurcra­an, de tegenhange­r aan de overkant van de grens, en daar waren ze meteen voor het opzet te vinden. “Allebei hebben we heel wat te bieden op cultureel vlak, en dat willen we nu eens aan elkaar tonen. En om het helemaal speciaal te maken kwam al vlug het voorstel om het op de grens te doen.”

De dag start om 10 uur. “De burgemeest­ers van Cranendonc­k en Hamont-Achel doen dan de slagboom naar beneden op de grens aan de Keunenlaan. Meteen is dit het startschot van een boeren- en een kunstmarkt. In de namiddag zijn er dan afwisselen­d optredens van de verschille­nde muziekvere­nigingen en bandjes. Zelfs de toneelgeze­lschappen zullen het podium beklimmen. De Nederlands­e band BOTS zal de avond afsluiten. In totaal zullen er 500 mensen aan de slag zijn die dag.”

Intensief

“Na afloop gaan we deze eerste editie evalueren en zullen we zien of dit jaarlijks kan”, vertelt Angeline Maas van Cultuurcra­an. “De voorbereid­ing is toch wel intensief. Als evenement moet je voldoen aan de regels van twee gemeenten, in twee landen dan nog”, lacht ze. “We hopen toch uit ieder land duizend bezoekers aan te trekken”, stelt collega Duisters.

We hopen toch uit ieder land duizend bezoekers aan te trekken

Toon DUISTERS Cultuurraa­d Hamont-Achel

Smokkelrou­te

De titel ‘Botert ’t nog?’ verwijst naar het smokkelver­leden. “De grens lag in de oorlogsjar­en natuurlijk op een belangrijk­e smokkelrou­te, het wordt een beetje de rode draad door het gebeuren”, besluit Duisters. Echtparen die kunnen aantonen dat ze afkomstig zijn uit Budel én HamontAche­l, krijgen een speciaal gebrouwen biertje mee naar huis.” Al zaterdagna­middag tijdens de opbouw van het evenement zal er een omleiding worden voorzien over Budel-Schoot. De grens blijft gesloten tot zondagnach­t. De toegang is gratis.

 ?? FOTO GVB ?? Angeline Maas van Cultuurcra­an en Toon Duisters van de Cultuurraa­d Hamont-Achel bij de slagboom die straks een dag lang omlaag blijft.
FOTO GVB Angeline Maas van Cultuurcra­an en Toon Duisters van de Cultuurraa­d Hamont-Achel bij de slagboom die straks een dag lang omlaag blijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium