Het Belang van Limburg

Docente geridderd in Franse Academisch­e Orde

- Chris NELIS

Ze zijn zeldzaam, de mensen die kunnen zeggen dat ze geridderd zijn in de Orde van de Academisch­e Palmen van Frankrijk. Vanaf vandaag hoort de Genkse Valeria Catalano wel bij dat selecte clubje. Ze is te gast op de Franse ambassade waar haar de eervolle medaille wordt opgespeld. Die verdient ze door haar uitgesprok­en inzet voor de Franse taal. Valeria is docente in de lerarenopl­eiding Frans aan de PXL in Hasselt.

Ze is niet de enige of de eerste die zo’n oorkonde krijgt, maar prestigieu­s is die alleszins. “In Frankrijk hechten ze heel veel belang aan taal en cultuur”, zegt Valeria Catalano. “Mensen die zich daarvoor inzetten willen ze bedanken en belonen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf van niets wist. Blijkbaar heeft iemand mij voorgedrag­en. Mogelijk heeft dit ook wel te maken met mijn lidmaatsch­ap van de Belgische Vereniging van leraren Frans. Ik geef les aan de afdeling lerarenopl­eiding voor het secundair onderwijs. Ik geef dus Franse les, maar daarnaast ben ik ook intens met de Franse taal bezig. Ik geef navorminge­n, lezingen en vormingen en ik streef ook naar het behoud van het vak. Het is een mooie en heel interessan­te taal. De naam van de titel heeft misschien een wat saaie weerklank. Maar dat is het geenszins. Ik ben er ontzettend trots op. De oorkonde heb ik inmiddels al ontvangen. De medaille mag ik vandaag in ontvangst nemen.” Valeria mag hiervoor liefst 25 mensen meenemen. “Dat zijn grotendeel­s collega’s, vrienden en familie”, gaat ze verder. “Ik ben echt wel benieuwd hoe dat zal zijn. We worden blijkbaar ook getrakteer­d op een receptie.”

Ik geef Franse les, maar daarnaast ben ik ook intens bezig met navorminge­n en lezingen en streef ik ook naar het behoud van het vak

Valeria CATALANO

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Valeria Catalano: “De oorkonde heb ik al gekregen, een medaille krijg ik vandaag op de Franse ambassade.”
FOTO SERGE MINTEN Valeria Catalano: “De oorkonde heb ik al gekregen, een medaille krijg ik vandaag op de Franse ambassade.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium