Het Belang van Limburg

Twee nieuwe windmolens langs E313 nabij Henis

-

Limburg win(d)t heeft een omgevingsv­ergunnings­aanvraag ingediend bij de Bestendige Deputatie voor twee windturbin­es langs de E313 op Tongers grondgebie­d. De infomarkt hierover lokte gisteren een twintigtal personen naar buurthuis in Henis.

De twee windturbin­es zijn voorzien ten westen van de autosnelwe­g E313 nabij de dorpen Ketsingen en ’s-Herenelder­en. Het betreft een uitbreidin­g op de drie bestaande windturbin­es die vorig jaar in Riemst werden opgetrokke­n. Het dossier werd eind maart ingediend en het openbaar onderzoek loopt nog tot 11 juli.

Gisteren organiseer­de Limburg win(d)t een infomarkt in buurthuis De Meir in Henis. Zowat 20 geïnteress­eerden kwamen opdagen. “We hebben vooraf 500 flyers uitgedeeld in een ruime straal rond de twee turbines. De burgers tonen steeds meer dat ze voor een duurzame samenlevin­g zijn. Ze raken stilaan vertrouwd met het uitzicht op windturbin­es. Wanneer nieuwe turbines eens draaien, krijgen de omwonenden opnieuw een flyer in de bus. Vorig jaar hebben we achteraf 700 flyers verspreid in Riemst. Die hebben slechts negen reacties opgeleverd”, vertelde An Schaubroec­k van Aspiravi. De geplande turbines hebben een hoogte van 200 meter. Ze zullen samen 22.000 MWh aan groene stroom produceren, equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van ongeveer 6.285 gezinnen. Ze komen op

Vorig jaar hebben we 700 flyers verspreid. Die hebben slechts negen reacties opgeleverd

An SCHAUBROEC­K

Aspiravi

meer dan 500 m afstand van de dichtbijge­legen woning en kosten 4 miljoen euro per stuk. De vergunning wordt voor 20 jaar afgeleverd en dan zouden ze in principe moeten afgebroken worden. “Er is een vergunning van 13 verschille­nde instanties nodig: van stad tot brandweer, maar de Bestendige Deputatie beslist uiteindeli­jk. De bouw start ten vroegste binnen anderhalf jaar”, aldus Schaubroec­k. Limburg win(d)t nv zorgt ervoor dat buurtbewon­ers mee kunnen investeren in en genieten van de opbrengste­n van haar windenergi­eprojecten via de coöperatie­ve vennootsch­ap Limburg wind. Vandaag hebben meer dan 6.600 coöperante­n samen inschreven voor een kapitaal van 17,7 miljoen euro. Vorige week kregen ze een dividend van 3,75 % uitgekeerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium