Het Belang van Limburg

Koen De Bouw in Vlaamse duikbootfi­lm

De Vlaamse cinema wordt weer een stukje rijker. Nooit eerder werd bij ons een duikbootfi­lm gedraaid, maar de eerste komt er straks aan: ‘Torpedo’. Het belooft een spectacula­ir avontuur à la Indiana Jones te worden met een sterke cast.

-

Op 11 juli begint Koen De Bouw (53) met de opnames van ‘Torpedo’, een bioscoopfi­lm over een geheime duikbootmi­ssie. Samen met hem duiken een aantal Vlaamse acteurs in een onderzeeer die momenteel in een oude NAVO-loods in het Kempense Weelde wordt nagebouwd. De Bouw speelt de leider van een groepje verzetsstr­ijders en onder anderen Sven De Ridder, Vic De Wachter en Gilles De Schryver worden zijn kompanen. Ella-June Henrard zorgt voor de vrouwelijk­e inbreng, als dochter van De Bouw.

Uranium voor atoombom

Het verhaal vindt summier zijn wortels in de realiteit. Het urani- um waarmee de eerste atoombom werd gemaakt, was grotendeel­s afkomstig uit Belgisch Congo en moet dus op de een of andere manier naar de VS zijn gebracht. Tot zover de geschieden­is. Medescenar­ist Sven Huybrechts gaat er voor ‘Torpedo’ van uit dat dit clandestie­ne transport werd toevertrou­wd aan het verzet. Bovendien stelde hij zich voor dat je zo’n geheime vracht het best onder water naar de andere kant van de oceaan brengt. ‘Torpedo’ ligt bij productieh­uis A Team Production­s al een zevental jaar op de plank, maar nu pas raakte het project productier­ijp. Dat heeft voor een stuk te maken met ‘Patser’, de succesfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. “Al het geld dat we met ‘Patser’ hebben verdiend, stoppen we in deze film”, aldus producent Kobe Van Steenbergh­e. Hoeveel de prent gaat kosten, wil A Team Production­s niet kwijt, maar het lijkt een prijzige productie te worden. Niet alleen wordt het interieur van een duikboot nagebouwd, de set zal een werkende machinekam­er bevatten, kan onder water lopen en het hele zaakje hoort te bewegen zoals een echte onderzeeër.

Spoedcursu­s duiken

Koen De Bouw krijgt intussen ter voorbereid­ing al een duikopleid­ing. “Er zitten duikscènes in de film en aangezien ik geen duiker ben, krijg ik een spoedcursu­s”, zegt hij. “Verre van evident en niet zonder gevaar, zeker wanneer we gaan draaien en ik buiten de gecontrole­erde omgeving van het zwembad het donkere water in moet. Eerlijk? Ik zal blij zijn wanneer dat voorbij is.”

Ook naar het claustrofo­bische gevoel aan boord van de duikboot kijkt De Bouw niet meteen uit. “Onvoorstel­baar hoe mensen zoveel mijlen onder zee in zo’n enge ruimte bovenop elkaar leefden. Het zou niets voor mij zijn. De nagebouwde duikboot zal dat claustrofo­bische aardig benaderen, denk ik. Behalve de acteurs, komt daar ook nog een hele filmcrew bij. Het worden uitdagende opnames.”

→ ‘Torpedo’ wordt op 23 oktober 2019 in de

zalen verwacht.

 ?? FOTO DBA ?? Koen De Bouw volgt momenteel een duikopleid­ing om zich voor te bereiden op zijn rol.
FOTO DBA Koen De Bouw volgt momenteel een duikopleid­ing om zich voor te bereiden op zijn rol.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium