Het Belang van Limburg

PETER VANDENBEMP­T IN RUSLAND

Het WK is dertien dagen bezig en gisteren was de eerste dag dat Peter Vandenbemp­t niet hoefde te reizen of radioen tv-commentaar moest geven. “Het tempo is moordend maar ik zou het niet anders willen.”

- Raymond DE CONDÉ

Vandaag staat tv-commentaar bij Denemarken-Frankrijk op zijn programma om 16 uur onze tijd. Peter Vandenbemp­t: “Tot nog toe valt het heel goed mee, alles naar wens. Vergeleken met Brazilië is er hier wel veel minder enthousias­me voor het WK. Het wordt bekeken als een grote PR-campagne van Poetin, die belachelij­k veel geld heeft gekost. Voetbal is hier ook niet de eerste sport: dat is ijshockey. Dankzij de goede resultaten van de Russische ploeg in de eerste twee matchen is de stemming wel al wat omgedraaid. De mensen zijn best fier. Degenen die Engels spreken, vragen wat we ervan vinden en of alles goed verloopt. Ze willen een goede indruk maken. Het grote probleem is natuurlijk de communicat­ie. Het overgrote deel van de Russen spreekt geen taal die ik spreek.”

Ben je al thuis in het Cyrillisch alfabet?

“De naam van een luchthaven kan ik wel lezen maar voor het overige behelpen we ons met Google Translate, bijvoorbee­ld om de naam van een metrostati­on te vertalen.”

Hoe is het eten?

“Dat is heel anders dan vroeger, ongeveer zoals bij ons. Achter de hoek van mijn hotel is er een Italiaans restaurant waar ik graag ga eten. In Kaliningra­d was het ontbijt maar heel mager maar het kostte dan ook maar 350 roebel, dat is nog geen vijf euro. Anderzijds: er zat wel een sushiresta­urant aan het hotel vast. Moskou, Sint-Petersburg en Sotsji zijn hypermoder­ne steden met alle mogelijke winkels en restaurant­s.”

Niks om je aan te ergeren?

“Jawel: de controles. Ik ben bestempeld als nooit tevoren. Om de tien meter staat er iemand die je – overigens op een zeer vriendelij­ke manier – controleer­t en een stempel zet. Dat hebben ze toch nog overgehoud­en van de communisti­sche tijd. Zelfs aan de aparte ingang voor de pers word je nog eens gescreend zoals op een luchthaven.”

Gebruik je nog papieren kranten om je te informeren?

“Niks meer. Alles gaat via de iPad: ik lees daarop vier, vijf uur kranten van alle mogelijke landen. Als ik overvallen word, mogen ze mijn onderbroek

 ?? Foto VRT ?? Peter Vandenbemp­t interviewt Eden Hazard.
Foto VRT Peter Vandenbemp­t interviewt Eden Hazard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium