Het Belang van Limburg

Nieuwe regering Italië speelt het hard op EU-top over migratie

Nieuwkomer Conte speelt het hard tijdens migratiebe­raad

- Marc VAN DE WEYER

De nieuwe populistis­che regering van Italië die een maand in het zadel zit, speelt het niet alleen hard door geen vluchtelin­genschepen meer tot Italiaanse havens toe te laten. Gisteren dreigde premier Giuseppe Conte op de Europese top in Brussel met het Italiaanse veto als de overige EU-lidstaten niet over de brug kwamen met concrete solidarite­it: “Italië heeft geen mooie woorden meer nodig maar daden, basta.”

Door de weigering van Italië om een eerste luik van de conclusies goed te keuren, moest raadsvoorz­itter Donald Tusk een persconfer­entie afgelasten.

BRUSSEL - De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft gisteren meteen op zijn eerste Europese top zijn voet dwars gezet. Conte dreigde er ’s avonds mee de integrale slotverkla­ring te blokkeren als zijn land niet de gevraagde concrete solidarite­it van de Europese partners kreeg. Italië - waar de meeste ‘bootvlucht­elingen’ belanden - eiste vooral de opschortin­g van de Dublin-regel dat het land van aankomst verantwoor­delijk is voor de opvang van vluchtelin­gen. Gisteravon­d laat was nog niet duidelijk of de overige lidstaten Italië alsnog konden overtuigen.

Een voor gisteravon­d geplande persconfer­entie over het eerste gedeelte van de conclusies werd onverwacht afgelast omdat “een lidstaat reserves had met betrekking tot de verklaring als geheel”, aldus een korte verklaring door de woordvoerd­er van raadsvoorz­itter Donald Tusk. De dwarsligge­r werd niet genoemd maar dat was ook niet nodig.

Dat de politieke nieuwkomer Giuseppe Conte het hard zou spelen, had hij voor de start van de top al aangekondi­gd. Hij zou het heel vervelend vinden, maar als het moest zou hij het Italiaanse veto inzetten als de overige lidstaten de Italiaanse eisen niet tegemoetkw­amen. “We hebben in het verleden al mooie woorden van solidarite­it gehoord. Genoeg daarmee, vandaag willen we daden in plaats van woorden.”

Basta

Italië eist een einde aan de Dublinrege­l die dicteert dat asielzoeke­rs hun aanvraag moeten doen in de lidstaat waar ze de EU binnenkome­n. Het eist ook dat andere landen aan de Middelland­se Zee hun havens openen, of dat migranten die per boot aankomen nog voor ze aan wal gaan over EU-lidstaten verdeeld worden. Frankrijk en Spanje stelden voor om migranten in gesloten centra binnen Italië te ‘behandelen’, maar daar wil de nieuwe Italiaanse regering niets van weten. “De migranten komen niet naar Italië, ze komen naar Europa”, aldus de Italiaans regering. Contes dreigement kwam niet onverwacht. De nieuwe Italiaanse regering met de uiterst-rechtse Legaleider Matteo Salvini toonde de voorbije weken al dat ze haar harde migratiest­andpunt - geen migrant meer binnenlate­n - in daden omzet.

Een Italiaanse woordvoerd­er had ’s middags al laten weten dat over de migratievo­orstellen van de raadsvoorz­itter en van de andere lidstaten pas gesproken kon worden als aan de “redelijke eisen” van zijn land tegemoet was gekomen. Gisteren leek dat al deels te gebeuren door een voorstel van Malta in de slotverkla­ring op te nemen: ngo-schepen die vluchtelin­gen oppikken, zouden uit de Libische kustwatere­n gebannen worden. De Libische kustwacht zou meer Europese steun krijgen. In de aanloop naar de top had de Italiaanse binnenland­minister Matteo Salvini al een vergelijkb­aar voorstel gelanceerd.

Het belangrijk­ste voorstel bleef dat van raadsvoorz­itter Tusk voor ontschepin­gsplatsfor­ms in Noord-Afrikaanse landen, van Egypte tot Marokko. Die lieten de voorbije dagen overigens bijna in koor weten daar niet aan mee te willen werken.

Merkel

Italië was niet de enige dwarsligge­r op de top. Midden-Europese landen, aangevoerd door Hongarije, blijven het quotasyste­em voor de verdeling van vluchtelin­gen stug afwijzen. De Franse president Emmanuel Macron - die ook zeer zijn best deed om premier Conte te overtuigen - kwam met een voorstel om het door de Centraal-Europese landen verfoeide systeem te vervangen door andere vormen van solidarite­it - zoals een bijdrage aan het grensagent­schap Frontex dat versterkt moet worden. Kanselier Angela Merkel zou dan weer het verdeelste­lsel willen behouden

Voor Merkel zelf stond en staat er veel op het spel. Zondag beoordeelt haar eigen binnenland­minister Horst Seehofer of de Europese migratiema­atregelen voldoen aan zijn eisen. Als de top van Seehofers CSU de oogst van de kanselier te licht vindt, dreigt hij met het terugsture­n van in andere EU-landen geregistre­erde vluchtelin­gen. Dat zou tot een breuk tussen de CSU en de CDU van Merkel leiden. En daarmee tot het einde van de Duitse regering.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Britse premier Theresa May reageerde gisteren opgetogen toen premier Michel haar een shirt van Rode Duivel Eden Hazard overhandig­de. Het werd haar door de Britse pers meteen als ‘own goal’ aangereken­d. Ook op de EU-top waren alle ogen gisteren op Kaliningra­d gericht. En ook de Ierse premier Varadkar supporterd­e niet voor zijn buren maar voor het ‘thuisland’. Voor wie Angela Merkel duimde, was niet duidelijk.
FOTO EPA-EFE De Britse premier Theresa May reageerde gisteren opgetogen toen premier Michel haar een shirt van Rode Duivel Eden Hazard overhandig­de. Het werd haar door de Britse pers meteen als ‘own goal’ aangereken­d. Ook op de EU-top waren alle ogen gisteren op Kaliningra­d gericht. En ook de Ierse premier Varadkar supporterd­e niet voor zijn buren maar voor het ‘thuisland’. Voor wie Angela Merkel duimde, was niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium