Het Belang van Limburg

“Gebrek aan inspraak bij keuze trajectcon­troles”

- Timmie VAN DIEPEN

Politiek en lokale politie verbaasd over keuze locaties

HASSELT - Zowel vanuit politieke hoek als vanuit de lokale politie komt er kritiek op de top-downpoliti­ek van Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) bij de plaatsing van nieuwe trajectcon­troles. “Er is te weinig ruimte voor lokale inspraak, waardoor de controles niet op de optimale plaatsen komen”, zegt Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V). Sommige politiezon­es bekennen dat ze de trajectcon­troles liever elders hadden gezien.

Vorige zondag kondigde minister Weyts aan dat er binnen dit en een jaar 34 trajectcon­troles bijkomen in Vlaanderen. Aan het nut van die controles over lange afstand twijfelt niemand, maar de afgelopen dagen rees er wel kritiek op de aanpak van de minister. Weyts gaf het Agentschap Wegen en Verkeer de opdracht om locaties voor de trajectcon­trole te kiezen en de knoop door te hakken, zonder echte inspraak van de gemeenten en politiezon­es die ook dagelijks bezig zijn met de verkeersve­iligheid.

Verkwistin­g

“Ook ik ben overtuigd van het nut van trajectcon­troles, maar de bomen groeien niet tot in de hemel”, zegt Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V). “Als we dit soort maatregele­n nemen, dan moeten we wel de juiste locaties kiezen en niet voor de voet weg trajectcon­troles aanleggen.” Zo werd er volgens Ceyssens geen rekening gehouden met het advies van de politiezon­es, omdat er geen tijd meer was om hun opmerkinge­n te verwerken. “Sommige zones geven zelfs aan dat hen helemaal niet om advies werd gevraagd. De zonechefs in West-Vlaanderen willen daarom het protocolak­koord niet onderteken­en, want er staat letterlijk in dat deze trajectcon­troles tot stand zijn gekomen in samenspraa­k met de zonechefs, de lokale politiezon­es en de gemeentebe­sturen.” De gevolgen zijn volgens Ceyssens merkbaar: “De burgemeest­er van Wevelgem laat weten dat daar een trajectcon­trole komt op een weg waar men meer stilstaat dan dat men kan rijden. Dat zou natuurlijk wel verkwist geld zijn.”

Toevallig vernomen

“Ik heb het nieuws over de trajectcon­troles toevallig zondag via de radio vernomen”, zegt Rohnny Maes, korpschef ad interim in de politiezon­e Kanton Borgloon. “We kunnen voor alle duidelijkh­eid leven met de locatie van de controle (de N722 in Alken, nvdr.), maar vragen ons toch af waarom voor die weg is gekozen en niet voor een even gevaarlijk­e gewestweg in bijvoorbee­ld Kortessem. Overleg daarover zou niet slecht zijn. Misschien zouden we dan ook de bevolking bij de keuze kunnen betrekken via de mobiliteit­scommissie­s in de gemeenten.”

Ook Dirk Claes, korpschef in zone Bilzen-Hoeselt-Riemst, zegt niet geconsulte­erd te zijn bij de keuze voor de trajectcon­trole op de N730 in Hoeselt. “Ik heb het in de krant moeten lezen. Wij vragen ons af waarop men zich hiervoor heeft gebaseerd. Onze ongevallen­cijfers wijzen alleszins niet op een probleem daar. In het verleden waren er daar moeilijkhe­den, maar de afgelopen jaren niet meer. We zijn voor alle duidelijkh­eid niet tegen deze controles, er wordt op die plek ook hard gereden. Maar meer overleg zou wel beter zijn.”

Wensen

In Dilsen-Stokkem komen twee nieuwe trajectcon­troles: op de N75 (Boslaan) en de N771 (Europalaan). Commissari­s Luc Bamps en hoofdinspe­cteur Peter Vrinssen van politiezon­e Maasland zeggen dat er wel is overlegd, maar dat er niet altijd rekening werd gehouden met de wensen van de lokale politie. “Voor de verkeersve­iligheid zijn dit zeker goede plaatsen, maar wij hadden liever een trajectcon­trole op de Rijksweg dan op de Europalaan”, luidt het. “Blijkbaar had dit project ook te maken met subsidiëri­ng voor het wegnemen van oude analoge snelheidsc­amera’s. Op de Europalaan worden die camera’s nu vervangen door de trajectcon­trole, vandaar de keuze. Wij hopen dat er in de toekomst ook op de Rijksweg een trajectcon­trole kan komen.”

Verzanden

Het Agentschap Wegen en Verkeer erkent dat er van bovenaf beslist is over de trajectcon­troles. “We hebben rekening gehouden met de ongevallen­statistiek­en tot en met 2016 en alleen de ongevallen in rekening gebracht die gelinkt zijn aan snelheid”, zegt woordvoerd­er Eric Sclep. Volgens hem zijn de lokale politiezon­es daarna gecontacte­erd om over de lokale invulling te spreken, zoals de precieze plaatsing van de camera’s. “Vrijdagmid­dag, voor de aankondigi­ng, is er alleszins een mail vertrokken naar de betrokken steden en gemeenten om het nieuws aan te kondigen.” Minister Weyts zei woensdag nog in het Vlaams Parlement dat hij voor deze top-downmethod­e kiest om te vermijden dat het dossier van de trajectcon­troles verzandt in lokale discussies.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “We vragen ons af waarom in onze zone voor de Steenweg in Alken is gekozen om trajectcon­trole te plaatsen, en niet voor een even gevaarlijk­e gewestweg in bijvoorbee­ld Kortessem”, klinkt het in politiezon­e Borgloon.
FOTO SERGE MINTEN “We vragen ons af waarom in onze zone voor de Steenweg in Alken is gekozen om trajectcon­trole te plaatsen, en niet voor een even gevaarlijk­e gewestweg in bijvoorbee­ld Kortessem”, klinkt het in politiezon­e Borgloon.
 ?? Foto RL ?? Lode Ceyssens (CD&V).
Foto RL Lode Ceyssens (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium