Het Belang van Limburg

“Dochters hebben geen interesse in koeien”

Boer Toine (64) uit Bree heeft GEEN OPVOLGER

-

Breeënaar Toine Vaesen (64), die een melkveebed­rijf met 150 koeien runt, staat op de rand van zijn pensioen, maar heeft geen opvolger. “Mijn twee dochters hebben universita­ire studies gedaan en hebben geen interesse in het bedrijf”, zegt Toine. “Pa, koeien zijn niet meer van deze tijd, zeggen ze wel eens lachend.”

In de Meylaertsh­oeve langs de Rorenweg in Bree staan 150 koeien luidruchti­g in de stallen te loeien. De dieren zijn eigendom van Toine Vaesen (64) en zijn vrouw Miet Coninx (65), die al 37 jaar een melkveebed­rijf runnen.

“In 1981 hebben we het bedrijf overgenome­n van mijn ouders”, zegt Toine. “Mijn moeder kwam ook al uit een landbouwfa­milie, maar de generaties voor ons hebben altijd een gemengd landbouwbe­drijf gehad met onder meer koeien, varkens en kippen. Maar toen wij het bedrijf in handen kregen, hebben we ervoor gekozen om ons te specialise­ren en enkel nog koeien te houden. In die tijd was dat de meest veilige keuze. Door de tussenkoms­t van Europa, dat onder meer melkquota oplegde, bleven de melkprijze­n stabiel waardoor we ons bedrijf zonder al te veel risico konden runnen. En dat had natuurlijk ook het voordeel dat we bij de bank gemakkelij­ker een lening konden loskrijgen.”

Moderniser­en

Toine runt al 37 jaar met veel plezier zijn melkveebed­rijf. Met zijn 64 jaar staat hij op de rand van zijn pensioen, maar een overnemer vinden blijkt geen sinecure. “Mijn twee dochters van 33 en 31 jaar hebben allebei universita­ire studies gedaan en zijn niet geinteress­eerd in het bedrijf. Pa, koeien zijn niet meer van deze tijd, zeggen ze wel eens lachend.”

Maar ook andere overnemers stonden niet in de rij aan te schuiven. “Er zijn hier veel mensen over de vloer geweest, maar zelden waren dat ernstige kandidaten.” Toch begrijpt Toine ook waarom zijn bedrijf niet meteen veel kopers lokt. “Mijn koeien geven zo’n 8.000 à 9.000 liter melk per jaar, maar een moderne boer is met minder dan 10.000 liter niet meer content. Ik begrijp dat ook. Wie vandaag als melkveehou­der wil overleven, moet moderniser­en. Een rendabel melkveebed­rijf werkt vandaag computerge­stuurd. Het heeft een uitgekiend voermanage­ment, een genetisch management waarbij de beste koeien geïnsemine­erd worden door de topstieren - en het gaat op een andere manier melken. Wij melken de koeien hier vandaag twee keer per dag - ’s morgens om half zes en ’s avonds om vijf - maar in een modern bedrijf melken ze de hele dag door. Enkel op die manier kunnen de dure melkmachin­es op een redelijke termijn afgeschrev­en worden.”

Boerenbuit­en

Toch is er nog een andere reden waarom landbouwer­s op leeftijd niet zo gemakkelij­k afstand willen doen van hun bedrijf. “Als ik mijn bedrijf wil verhuren, moet ik dat volgens de huidige pachtwet voor minstens negen jaar doen”, zegt Toine. “Maar dat wil zeggen, dat ik de komende negen jaar niet aan mijn vermogen kan dat ik in al die jaren heb opgebouwd. Ik ben er dan ook voorstande­r van om de pachtwet aan te passen, zodat we bijvoorbee­ld voor twee of drie jaar zouden kunnen verhuren.”

Toine en zijn vrouw Miet zouden hun landbouwbe­drijf ook kunnen verkopen, maar dat zien ze niet meteen zitten. “Als we verkopen, wil dat ook zeggen dat we onze woning bij het bedrijf kwijt zijn. Als je al je hele leven op de boerenbuit­en woont, ben je niet meteen geneigd om op je oude dag op een appartemen­tje in het centrum te gaan zitten.”

Voor Toine blijft er dus nog maar één optie over. “Als ik volgend jaar met pensioen ga, doe ik mijn koeien weg”, zegt hij. “Wij zijn ondertusse­n ook al aan het bekijken wat we met onze stallen kunnen doen. We zitten hier op een knooppunt van het fietsroute­netwerk, dus misschien kunnen we iets in die richting gaan doen. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium