Het Belang van Limburg

“Niet moe bij thuiskomst”

- Jos THOMASSEN

Lanakenaar Johny Beckers beleeft een boerenjaar. Zes eerste prijzen, provincial­e zege op Gien, twaalfde op Brive en voor het eerst met succes duiven mee op Pau. “Zo’n jaar beleef je niet meer, verwittigd­e mijn vriend, collega-duivenmelk­er Alex Vluggen (Neerharen) me afgelopen weekend”, lacht Johny, geflankeer­d door zijn secretares­se Marleen.

Een jaarduivin, die tussen de jonge duiven is gezet, vloog de eerste prijs provinciaa­l naar de Lanakense Pannenstra­at.

“Drie duivinnen hokten samen in één bak. Ik liet ze eieren leggen, zes in één bak en stuurde ze naar Bourges. Met een goed resultaat: drie op vier. Voor Châteaurou­x schoof ik ze een jong onder en was het weer van dat: vijfde provinciaa­l en een drie op drie. Voor Argenton liet ik ze weer op eieren komen en was het twee keer prijs. Het loopt schitteren­d dit jaar. Ik hoef ze slechts in te korven en het is in orde”, lacht Johny, die onder zijn officiële naam Jean speelt. “Vooral de jaarduiven doen het goed. Op Argenton stuur ik de duivers mee, op La Souterrain­e de duivinnen. Mijn hok is fantastisc­h in orde. Mijn duiven zijn niet moe als ze thuis komen. Ik sta er zelf van versteld hoe goed ze in orde zijn.”

Misschien heeft het te maken met de verzorging. Sinds Johny drie jaar geleden met pensioen ging, volgden de resultaten snel. “Iedere dag van half zes ’s morgens tot tien uur ben ik met de duiven bezig. ’s Avonds vind je mij tussen vier en zeven op de hokken. De oude duiven moeten twee keer per dag trainen. De pieperkes één keer, samen met die duivinnen. Slechts als ik de Belgische driekleur bovenhaal, landen ze op het dak.”

Vluggen

De primus op Argenton verhuist naar het kweekhok. Nochtans was Johny aardig op weg om er een asduif van te maken: Sourdun 33/1008; Bourges 135/1573; Argenton eerste zonaal en 45/19469 nationaal en Gien 1/1529.

“Ik ben bang dat ze achter blijft. De tweede provinciaa­l van Bourges heb ik ook richting kweekhok begeleid. Haar vader uit 2006 was een superduif op de fond en heb ik pas afgelopen jaar moeten opruimen. De rest is Dusaert. Dat is het beste wat ik ooit heb gehad. Momenteel zijn de helft van mijn duiven bestemd voor de fond. Alex Vluggen helpt me de laatste drie à vier jaar goed. Hij heeft me op het juiste spoor gebracht”, besluit Johny.

 ?? Foto JTH ?? Johny en Marleen, zijn secretares­se voor als de duiven thuis komen.
Foto JTH Johny en Marleen, zijn secretares­se voor als de duiven thuis komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium