Het Belang van Limburg

“Politiek kan ook op een fatsoenlij­ke manier”

- Jan BEX/Frank MISSOTTEN

Neen, het is niet de ervaren Kindermans die zijn politieke vijand Dumont in Heers uitdaagt. Het is Brigitte Machiels, kleuterjuf uit Gutschoven en bekend uit het vereniging­sleven, die de CD&V-lijst trekt en zo kandidaat-burgemeest­er is. “Wat ik anders zal doen? Om te beginnen niet ruziemaken.”

Ze zegt wel vijf keer tegen de fotograaf dat ‘r haar niet goed zit, maar poseren doet ze toch heel naturel. Naar haar leeftijd informeren, vindt ze meteen een hele vervelende openingsvr­aag. “Op Facebook doe ik er een paar jaar af”, lacht ze. Om maar te zeggen, deze lijsttrekk­er en dus uitdager is een vrouw. Voor de eerste keer in de Heerse CD&V-geschieden­is. Die is met vijf zetels de grootste oppositiep­artij in Heers. Na twintig jaar burgemeest­erschap van Gerald Kindermans werd die in 2012 uit het bestuur gekegeld. De nieuwe coalitie van Lijst Dumont, Open Vld en N-VA leek brokken te maken, maar werd halfweg de legislatuu­r een kibbelkabi­net. N-VA belandde zelfs op de oppositieb­anken. “Wij willen die coalitie breken”, zegt Brigitte Machiels (53) resoluut.

Niet met modder gooien

Ze wil ook nog iets anders. “Mijn vader is drie maanden geleden overleden. Hij zou trots geweest zijn. Eén ding drukte hij mij altijd op het hart: Mok mor niet te veul ruzink op de gemeintera­od. Zoals het hier thuis ook altijd gezegd werd. Geen ruzie maken, maar voor elkaar zorgen. Zo zorg ik op mijn beurt nu voor mijn moeder die licht dementeren­d is. Met hulp van de familie uiteraard.” Kindermans heeft haar in 2006 overhaald om zich kandidaat te stellen. “Ik ben sociaalvoe­lend van aard. Altijd geweest. En ik zat in nogal wat vereniging­en. Vandaar. Nu doe ik dus voor de derde keer mee. En ja, ik zeg wat ik te zeggen heb tijdens een gemeentera­ad. Maar ik zal nooit met modder gooien. Zelfs al ga ik niet akkoord met het

huidige bestuur, dan zal ik het wel beleefd zeggen. Ik zal het nooit persoonlij­k spelen. Politiek kan ook fatsoenlij­k.”

Leeftijdsv­riendelijk

De politieke kaarten liggen duidelijk in Heers. Aan de ene kant VLDumont, het kartel tussen Open Vld en Lijst Dumont. Daartegeno­ver de CD&V en een misnoegde N-VA. Tussen die twee blokken lijkt het water te diep. Zijn er te veel woorden gevallen. Met in het midden van het bed allicht de sp.a. Nu telt die fractie amper één zetel in de raad. Machiels doet niet moeilijk over haar ambitie. “Als de kiezer zo beslist, ben ik beschikbaa­r voor de partij en voor de sjerp. Als kleuterjuf­frouw heb ik misschien niet het hoogste diploma. Ik kom uit het volk en daar ben ik best trots op.

Besturen is een ploegsport. En wij hebben een hecht team. Met Gerald Kindermans en Luc Schalenbou­rg als de twee steunpilar­en.” Machiels somt een aantal punten op die beter moeten in Heers: een modern afvalbelei­d, minder zwerfvuil, investeren in welzijn en groene economie. Plus een sterk en efficiënt bestuur dat samenwerki­ng zoekt, ook buiten de gemeente. Bovenal wil ze een “leeftijdsv­riendelijk” beleid. “Van jong tot oud. Het huidige bestuur heeft veel voor de jeugd gedaan. Prima, maar je mag daarbij de anderen niet vergeten. Dat is wel gebeurd. Die harde muur rond het OCMW moet bijvoorbee­ld weg. Het kan vriendelij­ker en toegankeli­jker. De CD&V wil niet meedoen aan populisme en vriendjesp­olitiek, maar wil voor iedereen eenzelfde correcte behandelin­g.”

 ??  ??
 ?? PALMAERS
Foto TOM ?? De uitgedaagd­e: huidig burgemeest­er Henri Dumont.
PALMAERS Foto TOM De uitgedaagd­e: huidig burgemeest­er Henri Dumont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium