Het Belang van Limburg

“Morgen hebben we een afspraak met de geschieden­is” Vincent Kompany

- Koen VAN UYTVANGHE

Twintig minuten, dat is de tijd die de media dagelijks krijgen om Rode Duivels aan de tand te voelen. Bij Vincent Kompany (32) is tijd echter een rekbaar begrip. De man die al jaren zijn fysieke houdbaarhe­idsdatum verlegt, nam 43 minuten tijd voor wat nu al de drukst bijgewoond­e toespraak in het trainingsc­entrum van Dedovsk was. De schaduwaan­voerder sprak voor het eerst op dit WK en de wereld luisterde mee. Daar willen we u geen letter van

onthouden. Hebben jullie vrijdag de belangrijk­ste afspraak met de geschieden­is?

“Voor deze generatie? Zeker. Niet dat we anders falen, maar er is een hoger niveau dat we willen bereiken. Wij willen ons meten met de beste van de wereld. Daarom moet het een speciale dag worden. Het maximum halen uit ons potentieel én uit de zwaktes van een tegenstand­er: daar zie ik veel paraatheid voor.”

Maar bepaalt deze kwartfinal­e ook of dit nu echt een gouden generatie is?

“Hmm, wie heeft die naam ‘gouden generatie’ eigenlijk uitgevonde­n? Ik niet alleszins. (Denkt na) Het is een moeilijke kwestie. Ik begrijp wel het belang van deze match om te bepalen of een generatie het waarmaakte of niet. Wij hebben jaren over de gouden generatie van Portugal gepraat (de generatie van Figo en Rui Costa, nvdr.) en die wonnen niets. Dat blijft bij. Maar hoeveel prijzen pakten de Belgen tien jaar geleden in het buitenland? Wat de jongens in onze ploeg bij hun buitenland­se clubs hebben bereikt, individuee­l dan, is voor het Belgische voetbal op zich al heel belangrijk. En die prijzen kan je deze generatie niet afpakken.”

Hoe sterk schaal jij die Braziliane­n in?

“Brazilië is aanvallend heel sterk en houdt van de bal. Maar zij hebben ook geen schrik om in blok te verdedigen waardoor tegenstand­ers de bal minder hoog verliezen. Ze bleven rustig en solide, tot de tegenstand­er een fout maakte en ze de bal veroverden.”

Dus zijn ze sterker?

“Individuee­l wel. Ze hebben solide verdediger­s die hun duels winnen, niet bang zijn van een één-tegenéénsi­tuatie, voorin hebben ze individuel­e acties. Ze hebben altijd een wapen dat ze kunnen gebruiken.” (Een Paraguayaa­nse journalist­e komt tussen)

Pas als ik mijn bed niet meer uit raak, is dat een signaal om te stoppen

Vincent KOMPANY

Wordt dit dan de laatste match?

“Dat hoop ik niet. Misschien wordt het wel de laatste wedstrijd voor Brazilië. Het is heel Belgisch dat we ons al voor deze wedstrijd verloren zouden geven. Maar deze generatie, die over de hele wereld heeft gespeeld, gelooft 100 procent dat ze Brazilië kan verslaan. Ik ga geen dag naar bed met de gedachte dat ik zal verliezen.”

De Paraguayaa­nse journalist­e corrigeert Kompany. Ze sprak van ‘a final match’.

“Ha, je bedoelde of dit een finale is? Sorry. Wel, we wisten dat we door de groepswins­t te nemen tegen Engeland in de zwaarste route zouden terechtkom­en, hè. Ik had liever in de echte finale tegen Brazilië gestaan. Dan is dit maar onze finale.”

Je zegt zelf dat ze individuee­l sterker zijn. Ook al hebben wij Hazard, De Bruyne, Lukaku?

“Als wij individuee­l spelen tegen een ploeg die individuee­l sterker is én collectief goed staat, verliezen wij. Maar het heeft geen enkele zin speler per speler te vergelijke­n.” (Een Braziliaan­se journalist komt tussen)

Neymar krijgt veel kritiek op zijn gedrag. Hoe pak je hem aan als hij door begint te rollen?

“Neem de microfoon maar terug. En zeg me: wat moet ik doen in dit geval?”

Dat is de vraag.

“Jij bent een Braziliaan. Wat zou jij doen?”

Ik weet het niet.

“Je bent bang om te antwoorden (lacht). Ach, dat maakt niet zoveel uit. (Tot de Braziliaan) Individuee­l hebben wij geen schijn van kans tegen Brazilië, maar collectief gezien, met een ploeg die slim speelt en voor elkaar vecht, wel.”

Zoals in 2002, toen de VAR nog niet bestond en de goal van Marc Wilmots werd afgekeurd?

“Het enige wat ik me herinner van die match is de kopbal van Wilmots en wat had kunnen gebeuren als die goal was goedgekeur­d. Die hoop die ik als kind had, die herinner ik me wel. Maar ons voetbal is wel geëvolueer­d sindsdien, hè.” (De Braziliaan zwijgt, het is weer aan ons.)

Ondanks die evolutie heerst toch het gevoel dat we in de achtste finales goed wegkwamen, niet?

“Japan was supersterk georganise­erd. Daar was weinig ruimte voor persoonlij­ke flair. Mijn ervaring na 15 jaar is dat de comeback van 0-2 naar 3-2 belangrijk­er is. Als je dat meemaakt in een seizoen, in de laatste minuut nog winnen, geeft dat extra vertrouwen. Dat is meer waard dan een steriele match waarin je 2-0 wint en misschien ook slecht speelt. Niet vergeten dat we voor Japan al zo veel goeie wedstrijde­n speelden. Daarom onthoud ik alleen de ontlading die het gaf aan de ploeg. Ik denk dat die zege belangrijk­er is dan wellicht gedacht wordt.”

Wij vinden dat die moeizame zege vooral onderstree­pt dat er toch een tikje anders moet worden gespeeld. Of hebben jullie een ander plan?

“Het lijkt me geen slimme plaats om dat uit de doeken te doen. Ik geloof in het benutten van ruimtes. Daarom is 3-4-3, 3-5-2 of 4-3-3 niet van belang. Het systeem op papier is niet belangrijk, het gaat om hoe een tegenstand­er opgesteld staat en hoe je ze pijn doet in de ruimtes.”

Moeten jullie niet op de counter speculeren? Tegen Japan bleek nog hoe sterk jullie daarin zijn.

“Zak je tegen een sterkere ploeg in en probeer je te counteren en zo te winnen? Of blijf je trouw aan je principes, zet je hoog druk en probeer je meer goals te maken dan hen?”

De vraag stellen is ze beantwoord­en.

“Dat is de eeuwige discussie. Die countersit­uaties komen er. Denken dat we 80 procent balbezit zullen hebben en Brazilië domineren, is niet realistisc­h. Maar Brazilië zal ook niet panikeren als ze niet heel de tijd de bal hebben. Het zou me verwondere­n dat het op en neer zal gaan. Ik denk dat beide ploegen zeker in de eerste helft elkaars sterktes gaan meten. Want wij willen aanvallen en onze momenten kiezen, maar we zijn geen kamikazepl­oeg. ”

Jij volgt de bondscoach, die vindt dat we vooral niet te veel moeten veranderen?

“Ja. Met een mooie match gaan we nog meer mensen verleiden, zoals de Nederlande­rs in het verleden deden. We zijn hier geraakt met een spelwijze. We scoren veel: dat is ons handelsmer­k. De ergste spijt zou een steriele match zijn die je dan met 1-0 verliest, zoals vier jaar geleden tegen Argentinië. Daar hadden we de indruk dat we het moment gemist hebben. Het is geen schande niet te winnen van een grote ploeg dat gebeurt - maar we willen het wel graag op de manier die tot nu toe onze kracht was.”

Laten we het nog even over jou hebben. Hoe beoordeel je jouw eigen match tegen Japan?

“Als team hadden we het moeilijk om de ruimtes te vinden tussen de linies. Het verschil is gemaakt door Fellaini en Chadli. Ik denk dat mijn wedstrijd naar het beeld van de rest van de ploeg was.”

Het betekende jouw zoveelste comeback. Jouw veerkracht is bewonderen­swaardig, maar geeft jouw lichaam dan geen signaal dat het bijna op is?

“Ik bepaal mijn einde helemaal zelf, tenzij mijn lichaam er anders over beslist. Dan had ik moeten stoppen toen ik veertien was en al een knieoperat­ie moest ondergaan. Wat is het signaal? Als je niet meer uit je bed komt of niet meer kunt lopen, dat is een signaal. En dat is niet het geval.”

En dat Brazilië mogelijk jouw laatste wedstrijd als Rode Duivel wordt, spookt dat door je hoofd?

“Ik heb nog geen seconde stilgestaa­n wat er gebeurt na vrijdag. Mijn plan vandaag is: vrijdag winnen tegen Brazilië, de halve finale in Sint-Petersburg voorbereid­en en dan de finale in Moskou voorbereid­en. En verder denk ik aan niets anders.”

Individuee­l hebben we geen schijn van kans tegen Brazilië. Collectief wél

Vincent KOMPANY

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium