Het Belang van Limburg

Ouders kunnen ook halve dagen verlof voor kinderen nemen

Regering-Michel versoepelt regeling

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Het ouderschap­sverlof wordt versoepeld. Werknemers met kinderen kunnen een halve dag verlof per week opnemen of een hele dag om de twee weken. De meerderhei­dspartijen hebben gisteren daarover een akkoord bereikt, in het kader van het zogenaamde Flexibilit­eitspact.

Zo wordt onder meer de regeling van het ouderschap­sverlof versoepeld en kunnen ou- ders nu ook halve dagen opnemen. Het verlof zelf wordt niet verlengd en blijft vier maanden per kind per ouder.

Het zorgverlof voor pleeg- en adoptieoud­ers wordt wel uitgebreid. Ze hebben weinig verlof in vergelijki­ng met natuurlijk­e ouders. Op termijn moet dit 17 weken worden, het aantal dat natuurlijk­e ouders hebben.

BRUSSEL - Ze waren lange tijd geblokkeer­d, maar de meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben een akkoord bereikt over de zes wetsvoorst­ellen uit de zogenaamde Flexibilit­eitsdeal. De regering-Michel legt daarvoor de nodige centen op tafel.

1. Winkels mogen elke

zondag openen

Het aantal zondagen waarop handelaars werknemers buiten het toeristisc­h hoogseizoe­n in kustgemeen­ten en toeristisc­he centra (o.a. Maasmechel­en Village, Tongeren en Lommel) mogen tewerkstel­len, is vandaag beperkt tot 13. “Dit is absurd”, zegt voorzitter Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) van de commissie Sociale Zaken. “De winkels mogen in principe alle zondagen open zijn maar de arbeidswet verbiedt hen om personeel in te zetten. Dit werken we nu weg, zonder aan de beschermin­g van de individuel­e werknemers te raken.” De tewerkstel­ling op zondag voor elke individuel­e werknemer wordt beperkt tot 39 zondagen per jaar. Elke werknemer heeft dus 13 gegarandee­rde, vrije zondagen per jaar.

2. Scholingsb­eding voor

knelpuntbe­roepen

Vandaag kunnen werkgevers en werknemers al een scholingsb­eding afsluiten, zodat werkgevers die investeren in een opleiding voor hun werknemers, meer zekerheid hebben dat die werknemers ook bij hen aan de slag blijven. Maar dit kan enkel voor werknemers die jaarlijks minstens 33.221 euro verdienen. “Met dit wetsvoorst­el zal die loondrempe­l verdwijnen voor opleidinge­n in knelpuntbe­roepen. Zo stimuleren we dergelijke opleidinge­n en verkleinen we de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmar­kt”, zegt Egbert Lachaert (Open Vld).

3. Ouderschap­sverlof kan

ook in halve dagen

Werknemers met kinderen kunnen ouderschap­sverlof vandaag enkel op drie manieren nemen: vier maanden voltijds ouderschap­sverlof; acht maanden halftijds werken en halftijds ouderschap­sverlof; of twintig maanden vier vijfde werken én één dag per week ouderschap­sverlof. Op voorstel van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri wordt die regeling versoepeld. ‘’Zo zal het mogelijk zijn om een halve dag per week of een hele dag om de twee weken op te nemen. Het rugzakje van het ouderschap­sverlof op zich wordt niet uitgebreid: het blijven vier maanden per kind per ouder. Wel zullen moeders en vaders voortaan nog meer vrijheid hebben in het opnemen van hun zorgtaken.” Het afgelopen jaar maakten maandelijk­s gemiddeld 63.739 papa’s en mama’s gebruik van het ouderschap­sverlof.

4. Uitbreidin­g adoptieen pleegzorgv­erlof

Pleegouder­s en adoptieoud­ers krijgen vandaag weinig zorgverlof in vergelijki­ng met natuurlijk­e ouders. Zo krijgen adoptieoud­ers zes weken verlof als ze een kind tot drie jaar adopteren, vier weken als dat kind ouder is dan drie jaar, en vanaf acht jaar hebben ze helemaal geen recht op adoptiever­lof. “Deze ongelijkhe­id werken we weg. Elk van beide pleeg- of adoptieoud­ers krijgt recht op zes weken verlof. Minstens om de twee jaar komt daar een week bij voor beide ouders samen. Uiterlijk tegen 2027 hebben de ouders dan recht op 17 weken, het aantal dat natuurlijk­e ouders ook hebben”, zegt Nahima Lanjri.

5. Thematisch­e verloven

per week of maand

Het wetsvoorst­el van N-VA-Kamerlid Jan Spooren zorgt voor extra flexibilit­eit bij de opname van het ouderschap­sverlof, bijstandsv­erlof en palliatief verlof. Wie vandaag deeltijds ouderschap­sverlof opneemt, moet gedurende die periode elke week volgens hetzelfde deeltijdse regime werken. Dat wordt nu flexibeler gemaakt, mits toestemmin­g van de werkgever. “Dat wil bijvoorbee­ld zeggen dat iemand voortaan ook halftijds ouderschap­sverlof zal kunnen opnemen door de ene week helemaal niet te werken en de week daarna in een voltijds regime”, legt Spooren uit. Wie voltijds ouderschap­sverlof of verlof voor medische bijstand opneemt, kan dit voortaan ook opnemen per week in plaats van per maand.

6. Prijs van de liefde

wordt stuk weggewerkt

Personen met een handicap hebben recht op een integratie­tegemoetko­ming. Hoe ernstiger de handicap, hoe hoger de tegemoetko­ming. “Maar het inkomen van de partner heeft ook een impact. Naarmate dat inkomen hoger is, wordt de uitkering verlaagd. Personen met een handicap die gaan samenwonen, worden daardoor gestraft”, legt MR-Kamerlid David Clarinval uit. Met zijn wetsvoorst­el wordt een nieuwe stap gezet in het wegwerken van deze zogenaamde ‘prijs van de liefde’. Het jaarinkome­n van de partner dat vrijgestel­d wordt voor de berekening van de uitkering stijgt van 22.450 naar 39.287 euro.

 ?? Foto BELGA ?? De regeling voor ouderschap­sverlof wordt versoepeld. Zo zal het mogelijk zijn om een halve dag per week of een hele dag om de twee weken op te nemen.
Foto BELGA De regeling voor ouderschap­sverlof wordt versoepeld. Zo zal het mogelijk zijn om een halve dag per week of een hele dag om de twee weken op te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium