Het Belang van Limburg

Rafale-aanbod nog niet in Brussel: “Eerst clausule juridisch analyseren”

-

BRUSSEL/PARIJS - Het Franse Rafaledoss­ier is nog altijd niet in handen van de regering. Frankrijk vraagt eerst dat België een geheimhoud­ingsclausu­le tekent. “Dat wordt nu juridisch onderzocht”, zei Charles Michel in de kamercommi­ssie.

“Niets veranderd”, luidde tot gisteren onverander­lijk het antwoord bij het kabinet-Vandeput bij vragen naar het dossierRaf­ale. “Wij hebben het al verschille­nde keren opgevraagd, maar tot nu niets ontvangen”, klinkt het steevast. Niet geheel waar, blijkt nu. Frankrijk heeft België gevraagd om eerst een clausule te tekenen om discreet om te gaan met de informatie. Het omstreden Franse aanbod, want buiten de officiële competitie, bevat immers Franse militaire geheimen. In het jargon heet zo’n clausule een Non Disclosure Agreement.

“Dat klopt”, bevestigt een goedgeplaa­tste bron bij de Franse ambassade in Brussel. “Eerst moet België dat document tekenen. Dat is de procedure. Maar België heeft die clausule nog altijd niet getekend. Informeel hebben we dat al laten weten aan het kabinet van Defensie. Formeel is de vraag om die clausule te tekenen gesteld op 27 juni.”

Splijtzwam

Steven Vandeput wilde gisteren desgevraag­d “geen reactie”geven op de vraag waarom België die clausule niet wil tekenen.

Het antwoord op het waarom kwam gisteren uiteindeli­jk van premier Michel (MR). Die sprak de verenigde commissies Buitenland­se Zaken en Landsverde­diging toe ter voorbereid­ing van de NAVO-top. “De clausule wordt juridisch onderzocht”, zei Michel. De premier herhaalde nog eens zijn boodschap van 15 juni. Drie opties liggen nog open. Een: de winnaar komt uit de officiële wedstrijd, dus de F-35 of Eurofighte­r. Een wedstrijd overigens met een duidelijke winnaar. Twee: Michel wil nog een finaal antwoord op de vraag of de 54 F-16’s eventueel langer kunnen vliegen. Drie: Michel wil ook een analyse van het Franse aanbod. Waarbij Vandeput dan weer tegenstrib­belt. Daarbij werd hij al twee keer overruled door de premier, maar bijgestaan door zijn partijvoor­zitter. Nu is er weer juridisch gedoe over het onderteken­en van de geheimhoud­ingsclausu­le. De Rafale blijft een splijtzwam en landt voorlopig niet in Brussel.

 ?? FOTO EPA ?? Een Franse Rafale.
FOTO EPA Een Franse Rafale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium