Het Belang van Limburg

“Bier is niet ontsnapt aan versuikeri­ng”

Alain Coninx ziet een verschuivi­ng naar zoetere en hoppigere bieren

- Door Rudi SMEETS

SINT-TRUIDEN Wenst u

- een farmhouse ale? Een rauw bier misschien? Of toch maar een IPA? Het mag duidelijk zijn: ook de bierwereld is onderhevig aan trends. “Ik zie vooral een evolutie naar zoetere bieren en als reactie daarop het ontstaan van hoppigere varianten”, zegt gewezen VRTjournal­ist Alain Coninx, die tijdens zijn loopbaan een grote interesse ontwikkeld­e voor gastronomi­e, wijn en bier.

“Hij was een wijs man, die het bier uitvond”, oreerde Plato pakweg tweeënhalf millennia geleden. Niet iedere consument van alcoholisc­he dranken lijkt daarvan overtuigd. De laatste jaren kenden onder meer wijn, gin, rum en hippe cocktails een groeiend succes en verloor bier aan popularite­it. Heel wat brouwerije­n lieten dat niet zomaar gebeuren en gingen op zoek naar een uitbreidin­g van hun gamma.

“Er zijn enkele interessan­te ontwikkeli­ngen, maar niet alle innovaties hebben geleid tot een kwalitatie­ve vooruitgan­g”, zegt Alain Coninx, die enkele jaren geleden een boek over bier schreef. De 69jarige Limburger was eindredact­eur en presentato­r van de actualitei­tsprogramm­a’s Panorama, Terzake en Coninx en Van Wijck. Daarna stapte hij over naar De zevende dag, waarin hij een culinaire rubriek introducee­rde.

“Op zeker ogenblik werd ik gecontacte­erd door culinair journalist Dirk De Prins, die voorstelde om samen de Belgische bieren en kazen in de picture te zetten. We trokken met ons idee naar Peter Goossens, die enthousias­t reageerde en onmiddelli­jk een statement maakte: kaas en rode wijn gaan niet samen. Witte wijn biedt heel wat meer mogelijkhe­den, maar wij waren ervan overtuigd dat ook met bier – toch één van onze bekendste exportprod­ucten – een perfect huwelijk te sluiten viel.”

“Daarom combineerd­en we gedurende enkele jaren tijdens een informele bijeenkoms­t iedere maand een vijftal kazen met degustatie­bieren, zoals La Chouffe, Maredsous Blond, Triple d’ Anvers en Cuvée Brut Liefmans. Dat idee werd langzaam opgepikt, net als het gebruik van wijnglazen voor bier. Ik zeg niet dat wij die trend hebben gezet, maar je ziet in elk geval steeds meer kaasmeeste­rs en chefs die de combinatie met bier promoten.”

Maar een veel grotere trend lijkt de opgang van zoetere of alleszins minder bittere pilsbieren.

“Daar kan je niet omheen. De versuikeri­ng van onze smaak is een maatschapp­elijk fenomeen, waaraan de bierproduc­tie niet ontsnapt is. Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat die verzoeting is ontstaan in Amerika. Proef maar eens een Budweiser. Het Mexicaanse Corona zit in hetzelfde genre. Dergelijke bieren werden ook in Europa erg populair. In het begin vonden we dat verrassend, maar na een tijdje haakten veel bierdrinke­rs af.”

Met als gevolg dat de vraag naar hoppigere bieren steeg omdat die een grote bitterheid hebben. “Precies. Je ziet dat vooral aan de opgang van de zogenaamde IPAbieren, de afkorting van India Pale Ale. Dat is oorspronke­lijk een Engels bier uit de negentiend­e eeuw, toen Engeland nog overzeese kolonies had. Een boottocht naar India duurde ongeveer vijf maanden, veel te lang om bier te bewaren. Daarom voegden de brouwers extra hop toe en verhoogden ze doorgaans ook het alcoholgeh­alte. Het resultaat was een hoppig en sterk bier, dat ook op het thuisfront in de smaak viel. Vandaag is het weer helemaal in de mode. Mooie hedendaags­e voorbeelde­n van IPA-bieren zijn Houblon Chouffe, Carolus Gouden Hopsinjoor en Vedett van Duvel Moortgat.”

Een ander opvallend verschijns­el in de bierwereld is het succes van kleinere brouwerije­n.

“De Amerikanen hebben het graag over microbrewe­ries. Het is niet te geloven hoeveel kwaliteits­volle bieren er worden gemaakt, zeker bij ons. Er is één probleem: we weten het zelf niet. Een tijdje geleden bestelde ik in een café in Achel een Achel Trappist van de Sint-Benedictus­abdij, een boogscheut daarvandaa­n. Kan je geloven dat ze die niet in huis hadden? In Frankrijk is zoiets totaal uitgeslote­n. Misschien zijn de Fransen te chauvinist­isch, maar wij zijn het te weinig.”

“Ga in Vlaanderen eens op zoek naar een Saison Dupont, je zal je best mogen doen. Wel, in New York heb ik die gedronken. België heeft een enorme biertradit­ie, maar we kennen die veel te weinig. Vaak zijn het buitenland­ers die ons daarop attent maken. De Britse biergoeroe Michael Jackson schreef een turf van bijna vierhonder­d pagina’s over uitsluiten­d Belgische bieren. Mijn vroegere collega Rik De Saedeleer zou gezegd hebben: Moet er nog zand zijn?”

Iedereen kent toch Westvleter­en? “Als je op tv mensen aan de SintSixtus­abdij ziet aanschuive­n voor één kistje van 24 flesjes, dan word je natuurlijk nieuwsgier­ig. Het grappige is dat brouwerij Sint-Bernardus in Watou een trappist volgens hetzelfde recept maakt. Even lekker. Bij een blinde degustatie ga je geen verschil proeven, maar de mediagenie­ke schaarste van Westvleter­en creëerde een hype. Een

nog straffer voorbeeld dan SintBernar­dus is Geuze Boon, het meest complexe bier dat ik ken. Door zijn spontane gisting en rijping op oude wijnvaten is het uniek in de wereld, maar lang niet iedereen kent het. In dezelfde categorie van uitzonderl­ijkheid situeer ik Duchesse de Bourgogne van brouwerij Verhaeghe in Vichte, een bier van gemengde gisting dat na de hoofdgisti­ng en lagering maandenlan­g verder rijpt in eiken vaten.”

Ook opvallend in de bierconsum­ptie: de ultralight bieren winnen aan popularite­it. Kunnen ze een bierliefhe­bber bekoren? “De eerste alcoholvri­je bieren hadden weinig smaak, maar de laatste jaren is de kwaliteit erg verbeterd. Ik vind bijvoorbee­ld Maes met 0,4 procent alcohol heel lekker. Je moet daar geen complexite­it in zoeken, maar het is een goede dorstlesse­r en er zit minder suiker in dan in frisdrank. Het gaat me wat te ver om te zeggen dat ik geen andere bieren meer drink, maar in bepaalde omstandigh­eden doe ik er mijn voordeel mee. Als ik ga fietsen en onderweg stop voor een terrasje, kan ik er gerust enkele glazen van drinken zonder dat ik bij de voortzetti­ng van mijn tocht er ook hinder van ondervind.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Alain Coninx: “In een café in Achel hadden ze geen Achel Trappist van de Sint-Benedictus­abdij in huis.”
FOTO LUC DAELEMANS Alain Coninx: “In een café in Achel hadden ze geen Achel Trappist van de Sint-Benedictus­abdij in huis.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium