Het Belang van Limburg

Opperrecht­er wordt rebel

Poolse magistrate­n in verzet tegen omstreden hervorming

- Marc VAN DE WEYER

WARSCHAU - Ze was een dag gedwongen met pensioen, maar dat hield Polens opperrecht­er Malgorzata Gersdorf gisteren niet tegen om toch naar het Hooggerech­tshof te gaan. Samen met honderden betogers tegen de ook door Europa aangevocht­en hervorming van de justitie door de rechtse regering in Polen.

Het was niet de eerste keer in haar leven dat Malgorzata Gersdorf (66) het opnam tegen de machthebbe­rs in haar land. In 1980 werd ze als doctoreren­d rechtenstu­dente lid van de vrije vakbond Solidarnos­c, die door de communisti­sche regering verboden werd. Tot 2005 - lang na de val van het communisme - zou de prof arbeidsrec­ht een trouw maar kritisch vakbondsli­d van Solidarnos­c blijven. Gisteren trok de eerste voorzitter van het Hooggerech­tshof naar het gebouw waar ze tot deze week haar werk deed als ’s lands hoogste rechter. Er was gespeculee­rd dat ze niet binnen zou mogen. Dat bleek niet het geval.

Sinds dinsdag is professor Gersdorf vervangen door een nieuwe voorzitter, benoemd door de nati- onaal-conservati­eve regering van de partij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS).

“Gewonde democratie”

In januari keurde het parlement een hervorming van het Hooggerech­tshof goed, wat betekende dat 27 van de 72 magistrate­n met pensioen moesten gaan. De PiS-regering had de pensioenle­eftijd van 70 naar 65 verlaagd. Dat was al een toegeving. Aanvankeli­jk wilde ze alle rechters naar huis sturen en selectief herbenoeme­n - een voornemen waartegen president Andrzej Duda zijn veto uitsprak. Van de 27 rechters die door de hervorming getroffen werden, vroegen er 16 aan de president om verlenging van hun mandaat. Malgorzata Gersdorf weigerde dat te doen, omdat volgens haar de grondwet haar ambtstermi­jn van zes jaar garandeert. Volgens Gersdorf schendt haar gedwongen pensioneri­ng de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k. Eerder zette de PiS-regering ook al de nationale raad voor de rechtspraa­k naar haar hand en stuurde ze honderden lagere rechters de laan uit. “Polen is een gewonde democratie. Ik hoop dat de wettelijke orde terugkeert in dit land”, zei Gersdorf gisteren op de stoep van het Hooggerech­tshof.

Salvo

Dat is ook de hoop van de Europese Commissie, die deze week een nieuwe procedure bij het Europese Hof van Justitie opende tegen Polen vanwege de hervorming bij het Hooggerech­tshof. Het laatste salvo in een bitter gevecht tussen Warschau en Brussel. Eind vorig jaar zette de Commissie al de ‘nucleaire optie’ in, waardoor de Poolse regering in theorie haar stemrecht in Europese ministerra­den kan verliezen. In theorie: de procedure onder artikel 7 van het Europese verdrag moet door de 27 (na de brexit 26) andere lidstaten eenparig in gang gezet worden. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de Poolse regering

al zijn steun toegezegd.

Populisme

Premier Mateusz Morawiecki was dan ook niet onder de indruk van de Europese dreigement­en toen hij gisteren in het Europees Parlement verscheen. De Poolse premier kwam in Straatsbur­g, zoals andere regeringsl­eiders, zijn visie op de toekomst van de EU uiteenzett­en. Morawiecki verdedigde er het recht van zijn land om een rechtspraa­k “volgens eigen tradities” te organisere­n. Hij hield de parlements­leden voor dat zijn land geen lessen te ontvangen had: “Weet u dat er in het gerechtsho­f dat u verdedigt, rechters zitten die onder het communisme schandalig­e vonnissen velden? Informeer u alvorens te oordelen.” Volgens Morawiecki leidt zijn regering niets minder dan een ‘democratis­che verlichtin­g’ in Europa. “U kunt het populisme noemen. Maar is voldoen aan de wensen van de burgers populisme of de essentie van democratie?”

 ?? Foto AP ?? Opperrecht­er Malgorzata Gersdorf op weg naar het Hooggerech­tshof in Warschau
Foto AP Opperrecht­er Malgorzata Gersdorf op weg naar het Hooggerech­tshof in Warschau

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium